Igazság szerint jelenleg két nagy kérdés foglalkoztatja a hitel szektort, és ezért a lakosságot is. Az egyik, hogy meddig tart az alacsony kamatkörnyezet? Nos, ezt a kérdést most nem fogjuk megválaszolni. A másik pedig arról szól, hogy vajon milyen hitelt vegyünk fel? Itt elsősorban a kamatozásra érdemes figyelni változó vagy fix?

Mi a különbség?

Bár egyértelműnek tűnik, de mégis érdemes ezt a kérdést tisztázni. A fix kamatozású hitel az a hosszabb kamatperiódusú termékeket jelentik, míg a változó kamatozásúak a rövideket. A kamatperiódus szerepe a hitel szerződésekben rendkívül fontos, ugyanis ezen időszakon belül, bármi is történjen (értjük ez alatt mondjuk a jegybanki alapkamat emelkedését), a mi havi törlesztőnk nagysága nem változik. Innentől fogva, ha ez a bizonyos időszak csak 3 hónap, akkor nagyobb az esélye, hogy változik a havi terhünk, mintha mondjuk 5 év. Nézzük meg egy konkrét példán keresztül ez mit is jelent!

Számoljunk!

Két szélsőértéket fogunk megvizsgálni, hogy egyértelmű legyen, miért érdemes erre nagy hangsúlyt fektetni. Szokás szerint hívjuk segítségül a hitel.hu kalkulátorát! Kalkuláljunk egy olyan hitellel, amelyet 20 évre veszünk fel, és mondjuk 10 millió forintot. És ezúttal állítsuk be azt is, hogy a kamatperiódus csak 3 hónap legyen.

A legelső ajánlat, amelyet látunk az MKB Bank MKB Forint Ingatlanhitele (Normál Kondíciók), amely havi 61.497 forintról szól. Így összesen 14.772.014 forintot fizetünk vissza a banknak, ha…. Nagyon fontos, hogy csak akkor, hogyha a 20 év alatt nem történik semmilyen kamatemelés, amelyre valljuk meg kicsi az esély.

Most pedig végezzük el ugyanezt a számítást, csak annyi változtatással, hogy a kamatperiódus 20 év lesz! Ebben az esetben a havi törlesztés felugrik 77.529 forintra, a teljes visszafizetett összeg pedig 18.619.774 forintra. A különbség jelentős. Viszont itt fixen tudjuk, hogy bármi is történik a nagyvilágban, nekünk nem lesz drágább a hitelünk.

Egy ilyen cikk nem alkalmas arra, hogy „megmondja a tutit”. Mindenkinek más a fontosabb, vagy az olcsóság, vagy a kiszámíthatóság. Viszont azt biztosan mondhatjuk, hogyha felkeresel minket, akkor segítünk megtalálni a számodra megfelelő megoldást. Keress minket nyugodtan!