Újra válasszunk lakástakarékot?

Hát bizony nem vagyunk egyszerű helyzetben, hogyha a lakástakarékokról kell írni. Nem azért, mert nem történik velük semmi, sőt… Olyan sok minden, hogy alig fér bele egy cikkbe. 🙂 De az alapkérdés az adott: Milyenek az új lakástakarékok? Érdemes választani? Járjunk utána!

A régi lakástakarékok

Ki ne emlékezne, hogy 20 éven keresztül szinte változatlan feltételekkel működött az ország legnépszerűbb lakás megtakarítása, a lakástakarék pénztár. Tavaly már 4 különböző szolgáltató kínálta nekünk a saját szerződését, az Aegon, az Erste, a Fundamenta és az OTP.

A legnagyobb előnye kimondottan az volt, hogy 30%-os állami támogatás járt a befizetéseink utána, egy évben legfeljebb 72 ezer forint. Egy maximális tartamú 10 éves szerződés esetén ez 720 ezer forintot jelentett. Na, ez most nincs. És a négy szereplőből is jelenleg 2 kínálja az új szerződését.

Az új szerződések

Ahogy fent is említettük jelenleg 2 szolgáltató nyújt nekünk új lakástakarékot, a Fundamenta és az OTP. Ahogy korábban így most is mindekét szolgáltató meglehetősen hasonló, de mégis kicsit eltérő szerződéssel rukkolt elő.

Az egyértelmű, hogy a lakástakarék pénztáraknak valamit ki kellett találnia, hogy pótolják az állami támogatás hiányát. Véleményünk szerint a lehető legjobb megoldást választották, hiszen úgynevezett ügyfélbónuszokat kaphatunk, hogyha leszerződünk velük. És 5% az nem kevés.

Bár ezeknek az összege nem közelíti meg az állami támogatásét, de mégis egy olyan plusz hozzáadott érték, amelyet érdemes bezsebelni.

Szintén jó hír, hogy már egy fő nem csak 20 ezer forintot tehet félre, hanem akár magasabb összegeket is. A Fundamentánál havi szinten 40 ezer forintot, míg az OTP-nél havi 50 ezret. Ilyen összegű megtakarítás mellett hamarabb juthatunk magas lakás önerőhöz. Ráadásul az új lakástakarékok kimondottan a kedvező hitelnyújtásra feküdtek rá.

Összegezve tehát ne kövessük el azt a hibát, hogy hiányoljuk azt az állami támogatást, amely már nincsen. Amennyiben önálló új szerződésként tekintünk a lakástakarékokra, akkor ez egy nagyon jó lehetőség azok számára, akik ingatlanra gyűjtenek. Konkrétumokért keress fel minket! Megtaláljuk Neked az optimális megoldást.