A XXI. század minden kétséget kizárólag az óriási méretű informatikai és technikai fejlődésről szól. Nem is gondoltuk volna 10 éve, hogy a telefonunkon nem csak telefonálni, vagy sms-t fogunk írni, hanem prezentációkat készíteni, vagy éppen befizetjük a lakáshitel törlesztőt, miközben a villamoson zötyögünk. Ez a típusú fejlődés természetesen elérte a pénzügyi világot is, és természetesen a bankokat is. De vajon mi várható?

A régi bankolási szokásaink

Ha visszaugrunk az időben, akkor a 90-es években jellemzően csak az OTP Bank volt a köztudatban. Igaz, hogy mellettük azért volt más is. Mégis jellemzően a köztudatban a bank szót felcserélte az OTP. Számtalanszor lehetett az utcán is hallani, hogy valaki az mondta, hogy bemegy az „ótépébe” és vesz fel pénzt, és fogta magát és besétált a Budapest Bankba, vagy a CIB Bankba. 🙂

Főleg az elmúlt 10 évben jelentős változás állt be itt is, és az emberek sokkal körültekintőbbek a bankolási szokásaikat, és úgy egyáltalán a pénzügyi, banki ismereteiket tekintve is. Sokat javult a lakosság pénzügyi kultúrája.

Az emberek nagyobb figyelmet fordítottak a banki termékek leírásaira, a költségeire és az állam, mint szabályozó is jelentős lépéseket tett törvények és jogszabályok alkotásával a transzparencia és a fogyasztók védelmének érdekében. 2010-től könnyen összehasonlíthatóvá váltak a pénzügyi termékek, így –hasonlóan más, fejlett piacokhoz- kialakultak az online pénzügyi termék összehasonlító oldalak.

Akadnak olyanok, akik szeretnek társaságban ülni és várni, de valljuk meg, hogy szívesebben ülünk egy kávézóban 30-40 percet, mint egy bankfiókban. És Murphy törvényei szerint mindig a pont előttünk következő ügyfél az, akinek valami extra igénye van, és 5 perc helyett 20-at tölt el a bankfiókos dolgozónál. 🙂 A rengeteg papírmunkáról, aláírásokról már nem is beszélve. Egy szó, mint száz bankfiókba járni időigényes dolog, és ha valamiből nincs sok senkinek az pont az idő….

Hogyan nyerhetünk időt?

Ami jelentős idővel jár az elmenni egy bankfiókba, sorszámot kérni (még akkor is, ha időpontra megyünk), és kivárni a sort. Ezzel a bankokat felügyelő MNB is tisztában van, és teret hagy, sőt támogatja azt a kezdeményezést, hogy az ügyfelek minél kényelmesebben és gyorsabban intézzék a banki, és hitel ügyeiket. Ez bizonyítja az a rendelet is, amely elősegíti az online ügyintézést, sőt akár a későbbiekben – egyes pénzintézeteknél már jelenleg is személyi kölcsön, bankszámlanyitás termékkel- a személyes jelenlét nélküli eljárást is, akár egy webkamerán keresztül, otthon ülve a fotelben.

Amúgy is jellemzően neten intézzük már a legtöbb utalást, az esetleges pénzfelvételt pedig automatákon keresztül, így életszerű, hogy a hitelfelvétel folyamata is átvándorol az online világba, mintsem hogy fizikailag a bankfiókokban maradjon. Ezzel az ügyfél időt nyer, míg a bankok pénzt, hiszen nem kell a fiókok üzemeltetését kigazdálkodnia.

Mire számítsunk?

Egyértelmű, hogy az elektronikus ügyintézésé a jelen, és a jövő. Bár még mindig vannak, akik a bankfiókokban intézik az ügyeiket, de 5- 10 éves távon belül bizony jelképesen egy-egy bankfiók marad meg, és mindenki otthon kényelmesen egy webkamera segítségével azonosítja magát, és vesz fel lakáshitelt, személyi kölcsönt vagy épp nyit bankszámlát.

2018. január 13.-tól egy EU-s irányelv alapján lép életbe az u.n. PSD2 szabályozás, amely lehetővé teszi, hogy u.n. alternatív pénzügyi szolgáltatók (nem bank!) jelen legyenek a szektorban és a Te engedélyeddel, a bankszámlahasználati szokásaid feltérképezésével olyan tanácsokat adjanak, amellyel tudod csökkenteni a költségeidet.

Azonban a megfelelő összehasonlításra, az ideális hitel megtalálására továbbra is ugyanolyan nagy szükség lesz, mint most. A hitelkalkulátor éppen ezért ugyanolyan, ha nem nagyobb jelentőséggel bír majd, mint most. Sőt, a szakértőkre is ugyanolyan szükség van és lesz, hiszen a banki szerződések, pláne a hitelszerződések továbbra is összetett pénzügyi konstrukciók, amelyeknél nem mindig azzal járunk a legjobban, amely elsőre úgy tűnik. Keress fel minket most, és a jövőben is! Mi az innovációk hívei vagyunk, így folyamatosan a legkorszerűbb, és leghatékonyabb eszközökkel, és napra kész tudással támogatunk Téged az ingatlancélú álmaidban.