A napokban mondhatni boldog-boldogtalan a labdarúgó világbajnokságról és a dráguló hitelekről beszél. Tegnap a VB véget ért, ki-ki döntse el, hogy mennyire tetszett neki, vagy mennyire elégedett a végeredménnyel. Viszont a lakáshitelek, illetve a kamatok itt maradtak nekünk. Mi inkább most ezt a témakört járnánk körül, tarts velünk!

Mikor drága egy hitel?

Most hirtelen tegyük félre, azt a közhiedelemben elterjedt tézist, hogy a hitel rossz, és csak veszíthetünk rajta. Erre írtuk: A bank jár jól a hitellel csak? Dehogyis, ezt nézd meg! című cikket, olvasd el, ha gondolod, mi pedig innen folytatjuk.

A hitel akkor drága, hogyha nem a hozzánk leginkább passzolót vesszük fel. Hogyha nem járunk kellően utána, melyik pénzintézet melyik konkrét ajánlatát válasszuk. Illetve még egy lehetőség, amikor drága lehet egy hitel, hogyha nem vagyunk tisztában a kockázatokkal, és véletlenül beüt a krach. Mint ahogy a svájci frank hitelekkel is történt pár éve.. Ugye emlékszel rá?

Az a hitel is olcsó volt egészen addig, amíg a svájciak el nem engedték az árfolyamkorlátot, és ennek köszönhetően óriási emelkedés keletkezett a hiteltörlesztőkben. Bár mindenkinek elmondták előre, hogy mi az a devizakockázat, az emberek nem igazán vették komolyan.

Ha nem is ekkora mértékben, de most is megüthetjük a bokánkat, ha nem figyelünk oda.

Nézzük meg a számokat!

A hitel drágasága mindig viszonyítás kérdése. Lehet, hogy 1-2 hónappal ezelőtt olcsóbb lett volna a hitelünk? Lehet. Most még mindig olcsóbb a lakáshitel, mint 5-6 éve? Sokkal. Na, ezek után mi inkább arra hajlunk, hogy nem drágák ezek a mostani hitelek.

Hiszen a válság előtti svájci frank hitelek esetén 10 millió forint 20 évre havi nagyjából 75 ezer forintba került. Most a hitelkalkulátor tanulsága szerint ugyanekkora hitelt, ugyanerre a futamidőre már havi 52.795 forinttól tudunk felvenni. Sőt, még a „legdrágább” is havi 61.493 forintunkba kerülne.

Ezek a számok mind az mutatják, hogy nem drága a mostani hitel, sőt, még mindig nagyon olcsó. Éppen ezért ha hitelben gondolkozol, akkor ne sokat késlekedj, keress fel minket! Mi segítünk a mostani olcsó hiteleket még olcsóbbá tenni.