Jelenleg az egyik legnagyobb támogatás, amelyet igényelhetünk a saját lakásunk megvételéhez az a Családi Otthonteremési Kedvezmény. Tudjuk, hogy sokan azon vannak, hogy minél több saját tőkét vonjanak be, és minél kevesebb hitelt vegyenek fel. Ilyenkor (is) érdemes inkább a CSOK-ot választani, mint mondjuk a családi vagyonból kérni. Számolgassunk együtt!

Az alapok

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény arról szól, hogy a családok könnyebben jussanak szép saját otthonhoz. Régen a SZOCPOL néven híresült el az ilyen jellegű állami támogatás, talán nem nagy bátorság, hogyha ezt a SZOCPOL XXI. századi változatának nevezzük.

A gyermekeink száma, az ingatlan mérete, és az ingatlan építésétől (új, vagy régi) függően kapunk az államtól vissza nem térítendő anyagi támogatást. Fontos, hogy ez nem jár alanyi jogon, tehát nekünk kell megigényelni (általában hitelfelvételkor). És mielőtt bárki mást gondolna, csak és kizárólag ingatlan célra lehet fordítani a pénzt, akár egy lakástakarék pénztár, vagy a NOK esetében.

„Mennyi az annyi?”

Persze mindenkit az izgat, hogy mekkora összeget kaphat meg. Fontos, hogy akinek nincs még gyermeke az is tanulmányozza az alábbi táblázatot, mindjárt azt is elmondjuk, hogy miért:

Vegyük példának, hogy van egy gyermekünk. Ahogy látható ebben az esetben mindegy, hogy új, vagy régi ingatlant vásárolunk, egységesen 600 ezer forintra vagyunk jogosultak, hogyha megigényeljük. Azért egy ingatlan önerőhöz, ez valljuk meg nem egy óriási segítség, de persze szívesen fogadjuk.

Mindazonáltal, ahogy említettük, van lehetőség arra, hogy magasabb összeget vegyünk fel, hogyha további gyermekeket vállalunk. 10 évünk van rá, hogy teljesítsük a vállalásunkat. Így akár egy gyermek esetén is miénk lehet a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást. Azért ez már jelentős tétel. Viszont mielőtt belevágnál olvasd el a CSOK, figyeljünk oda, erről kevesen beszélnek című cikket.

Mindenkinek jó szívvel ajánljuk ezt a lehetőséget. Használjuk ki! De előtte érdemes szakemberekkel egyeztetni, és összehangolni a hitellel, ezért keress fel minket! Mi megtaláljuk azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével könnyebben és anyagilag előnyösebben jutsz hozzá új otthonodhoz.