Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a hitelpiacot alapjaiban bolygatta fel az állam 2019. július elsejétől bevezetendő támogatási rendszerek. Csak repkednek jobbra-balra a milliók. Ennek a lakosság első hallomásra nagyon örül, és tényleg pozitívnak ítéljük meg. Viszont a nagy öröm után adódik a kérdés, hogyha ennyire sok támogatás van, akkor ez magával húzza-e az ingatlan árakat?

Milyen támogatásaink vannak?

Hát ez most egy hosszú felsorolás lesz. 🙂 Először is itt van a NOK, amely az új lakásokra felhasználható államilag támogatott lakás előtakarékosság. Mértéke 30%-a a befizetéseinknek, összesen akár 4,5 millió forint is lehet. A részleteket itt találod!

A CSOK egy egyszeri vissza nem térítendő állami támogatás, amelynek a nagyságát az alábbi táblázatban találod:

És most jönnek az új kedvezmények. A családvédelmi akcióterv minden 18-40 év közötti nő 10 millió forint összegű kamatmentes, szabad felhasználású hitelt vehet igénybe. Az első gyermek megszületésénél 3 évre felfüggeszthető a törlesztés, a második gyermek érkezése után pedig a törlesztés szüneteltetése mellett a tartozás 30 százalékát is elengedi az állam. A harmadik gyermek után elengedi az állam a teljes tartozást. Ráadásul a törlesztőrészlet még a 10 millió forintos hitelnél sem haladhatja meg a 50 000 forintot.

Egy gyors számítás után láthatjuk, hogy egy család alsó hangon 20-25 millió forintot is kaphat, és akkor még nem is beszéltünk a CSOK mellé felvehető kedvezményes hitelről, ami 3 gyermek után akár 15 millió forint is lehet.

Sok pénz = áremelkedés?

A Marshall kereszt a gazdaságtan egyik alapja még mindig, vagyis a kereslet, és kínálat kapcsolata. Várhatóan sokan fognak élni ezekkel az állami lehetőségekkel és nagyobb, szebb, jobb ingatlant keresnek maguknak. Az ingatlanok száma várhatóan nem fog olyan mértékben gyarapodni, mint a kereslet, ezért szerintünk igen, áremelkedés várható.

Ennek igazán örülhetnek azok, akik ingatlant szeretnének eladni. De ilyen mértékű támogatások mellett a leendő vevőknek sem kell aggódnia. Pláne, hogy a hitelek még mindig olcsók. Keress fel minket! Segítünk abban, hogy anyagilag a legjobban járj.