Oldalunk azért jött létre, hogy támogassa azokat, akik nem kérnek maguknak pénzügyi segítséget, hanem maguk veszik kezükbe a pénzügyeiket, azon belül is a hiteleiket. Sokan gondolkodnak így, sokan csalódtak a közvetítőkben, pénzügyi tanácsadókban. Nem tisztünk, hogy ennek az ellenkezőjéről meggyőzzük, de annyit azért leírhatunk, hogy minden munkakörben vannak nagyon jó szakemberek, és nem jók. De vissza az alapokhoz, első lépésben azt gondoljuk, hogy az a legnagyobb támogatás, ha leírjuk, hogy mire érdemes nagyon odafigyelni egy hitelfelvétel esetén:

1. Az „apróbetűs” részek

Amennyiben egy jó szakértő segít minket, akkor ő ezeket a részeket már általában előre kiszűri, és csak olyan ajánlatokat tesz le az asztalunkra, amely megfelel nekünk. Mi nem élünk most ezzel, ezért fontos, hogy ne csak a látványosan bemutatott számokra, és szavakra ugorjunk, hanem a részletekre is nagy hangsúlyt fektessük.

Klasszikus példa erre, hogy egy bank 2 éves lekötésre ad 3%-ot. Ez nem az jelenti, hogy éves szinten, de még csak azt sem, hogy 1,5%-1,5%. Összesen a két évre vonatkozik. Így azért már nem is annyira vonzó megoldás.

2. Nem mindig a legalacsonyabb törlesztő a legjobb hitel

Ahogy megtakarítást sem csak a költségek, vagy csak a hozamok alapján választunk, úgy a hiteleknél sem szabad kizárólag az első törlesztőrészletre fókuszálni. Összetetten kell vizsgálni a hitel, mint terméket.

Mekkora a THM? Mekkora a kamatperiódus? Milyen feltételekkel tudunk elő-; végtörleszteni? Ez csak három kérdés a nagyjából 50-ből. 🙂 Összegezve annyit tudunk javasolni, hogy legyünk alaposak, „ne dőljünk be az ajándék csomagolásának”

3. Végezzünk prescoringot!

Ez a csúnyának tűnő angol szó, valójában egy rendkívül hasznos és remek szolgáltatást takar. Dióhéjban azt jelenti, hogy még mielőtt megtalálnánk jelenlegi álmaink ingatlanját, elvégzünk egy hitelminősítést. Ingatlan híján azt nem tudják felértékelni, viszont a mi egzisztenciális helyzetünket igen. Kerek perec elmondják, hogy mekkora hitelt kaphatunk, milyen árfekvésben gondolkodjunk, mekkora értékű ingatlant keressünk.

Hányszor hallottuk már, hogy azért hiúsult meg egy lakásvásárlás, mert azt hittük kapunk ekkora hitelt. Vagy, hogy egyáltalán kapunk-e hitelt. Ezzel a lehetőséggel ezt a kellemetlen, és főleg időrabló helyzetet ki tudjuk küszöbölni. Sőt, magát a hitelfelvétel folyamatát is le tudjuk szűkíteni. Éljünk a lehetőséggel!

4. Játszunk a futamidővel!

Elég sokan vagyunk úgy, akik a hitelre a szükséges rosszként tekintenek, és ezért szeretnénk minél hamarabb túl lenni rajta. Helyenként még erőn felüli törlesztőrészletet is képesek vagyunk bevállalni, csak hogy „megszabaduljunk” a kölcsönünktől. Pedig nem mindig ez a célravezető.

Számos olyan példát tudunk hozni, és kalkulációkkal alátámasztani (itt tud ilyen számításokat végezni), ahol megérte egy-egy ügyfélnek hosszabb időre felvenni a lakáshitelt. Így alacsonyabb lett a havi törlesztés, és a különbséget (akár egy kicsit többet is), egy megtakarításba (LTP, értékpapír) forgatni. Az eredmény, hogy kevesebb anyagi ráfordítással tudták le a hitelt. Persze ennél még hatékonyabb, hogyha rövidebb futamidő mellett futtatunk párhuzamosan egy megtakarítást. Így egyszerre növekszik a pénzünk, és gyorsabban csökken a tartozásunk.

Összegezve a fenti 4 pontot, ha jól odafigyelünk, és megfelelő oldalakon informálódunk, akkor magunk is tudunk jó megoldásokat találni a magyar hitelpiacon. Ha pedig esetleg elakadunk, akkor lehet tanácsot kérni. Sőt, arra bíztatnánk, hogy tegyed fel nekünk bátran a kérdéseidet. Látni fogod, hogy azon kevesek közé tartozunk, akiknek tényleg fontos az, hogy Te valóban elégedett legyél.