Mostanában mindenki, aki hitellel foglalkozik, azt legjobban a Minősített Fogyasztóbarát Hitel érdekli. Érdekes gondolat, hogy vajon nekünk is megéri-e? Tényleg annyival jobb lenne, mint a hitelpiac többi lehetősége? Mi is ez egyáltalán? A cikk végére a kérdések helyére válaszok kerülnek. Gyere, olvasd el őket!

A legfontosabb tudnivalók

A Minősített Fogyasztóbarát Hitel nem egy jól hangzó név csupán. Nem minden hitel használhatja ezt a minősítést. Az MNB (Magyar Nemzeti Bank) által hozott szigorú kritériumoknak kell megfelelni ahhoz, hogy a felügyeleti szerv engedélyezze az adott hitelre ezt a jelzőt.

Ez röviden azt jelenti, hogy egy jelentős szűrőn kell átesnie az adott terméknek, hogy megfeleljen. De melyek is ezek a feltételek?

Ettől lesz Fogyasztóbarát egy hitel

Szóval jöjjenek a sokat emlegetett kritériumok:

  1. Legalább 3 évig fix törlesztőrészlet (min. 3 éves kamatperiódus)
  2. Legfeljebb 30 éves futamidő
  3. Maximum 3,5%-os kamatfelár
  4. Folyósítási díjmaximum a hitelösszeg 0,75%-a, de legfeljebb 150 ezer forint
  5. Hitelfelvételi eljárás gyorsítása
  6. Az elő-; végtörlesztési díj legfeljebb 1%, de a lakástakarékból törlesztett díj ingyenes

Szemezgetve ezek között a pontok között szembetűnő, hogy az elsődleges cél tényleg az, hogy olcsóbbak legyenek ezek a hitelek, illetve hogy biztonságosak. Szemezgessünk belőlük.

Legalább 3 évig fix törlesztőrészlet

Szinte mindenkiben élénken élnek a svájci frank hitelek utóhatásai. Sokan félnek, hogy valamilyen módon valami hasonló történhet vele, és hirtelen megugorhat a havi visszafizetendő összeg. Egyrészt forint hiteleknél nincs devizakockázat, másrészt pedig ez a legalább 3 év fix kamatperiódus nyugalomra ad okot.

Folyósítási díj maximalizálása

A hitelfelvételnek számos költsége adódik, amelyre egy pénzügyekben kevésbé jártas ember nem is gondolna. Gyűjtjük a megfelelő önerőre való összeget, és elfeledkezünk arról, hogy adásvételi szerződéskötési díjat, közjegyzői díjat, folyósítási díjat és egyéb kisebb költségeket is fizetnünk kell. Azzal, hogy az MNB a teljes hitelösszeg 0,75%-ban, legfeljebb 150 ezer forintban egyértelműen ezeket a költségeket szándékozik kordában tartani. Csak zárójelben jegyeznénk meg, hogy ez elsősorban azoknak kedvez, akik 20 millió forint feletti hitelösszeget vesznek fel.

Az elő-; és végtörlesztés díjának csökkentése

Nagyon fontos szempont azok számára, akik tudatosan kezelik a hitelüket, és szeretnének anyagilag a legjobban járni vele. Ők ugyanis nem csak a hiteltörlesztéssel foglalkoznak, hanem mellette kimondottan erre a célra meg is takarítanak.

Legyen ez akár egy TBSZ számla, vagy egy lakástakarék pénztár, a lényeg az, hogy amíg csökken a tőketartozásunk, addig mellette növekszik a pénzünk is, így olcsóbban túl tudunk lenni a hitelen (és/vagy hamarabb).

Amikor az összegyűjtött pénzünket a hitelbe forgatjuk, akkor azt előtörlesztésnek hívjuk. Amikor pedig egy nagyobb összeggel az összes tartozásunkat visszafizetjük, azt nevezzük végtörlesztésnek. Ezeknek a folyamatoknak pedig mindig volt egy díja, amely az általunk befizetett összeg bizonyos százalékában volt kifejezve.

Ennek az irányelvnek köszönhetően ez legfeljebb 1 % lehet. Sőt, ha az államilag támogatott lakástakarékot választjuk, akkor kereken 0 forint a díj.

Jó lehetőség, éljünk vele!

Ha végigolvastad a cikket, akkor ahogy az elején ígértük, szinte biztosan eltűntek a kérdőjelek a Minősített Fogyasztóbarát Hitellel kapcsolatban. Azt tudjuk mondani, hogy ez tényleg egy olyan jó konstrukció, amelyet megéri kihasználni. Keress fel minket, és szívesen segítünk minden hitellel kapcsolatos ügyletben! A Te döntéseid , és a mi tudásunk együtt nyerő páros lesz.