A lakástakarékok állami támogatásának megvonása után nem kellett sokáig várni, és máris újabb változás történt. Ezúttal azonban jobban jártunk. A CSOK-ban kellemes változások történtek, amely segítségével még könnyebben megszerezhetjük álmaink új otthonát. Mutatjuk a részleteket:

A CSOK változások

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy egyszer igényelhető állami támogatás. Nagyságát az határozza meg, hogy mennyi gyermekünk van (vagy vállalunk 10 éven belül), illetve hogy milyen ingatlant veszünk (új vagy régi építésű), és hogy mekkora az alapterülete. Korábban 3 gyermek és megfelelő ingatlan esetén akár 10 millió forintot is kaphattunk.

Sőt, további támogatásként olyan kedvezményes hitelt is kaphatunk 10 millió forint értékben, amelynek fix és maximalizált kamata van a teljes futamidőre. Ezt hívjuk „CSOK 10+10”-nek. Ezzel történt jelentős előrelépés, hiszen ezt a 10 millió forintos kedvezményes hitelt már a 2 gyermekes családok is megigényelhetik. És a hab a tortán az, hogy a 3 gyermekeseknek a kedvezményes hitel 10 millióról 15 millióra nőtt. Ez pedig arra késztetett, hogy körülnézzünk az országban, hogy ehhez a 10+15 millió forinthoz mekkora hitelt kell felvenni, hogy álmaink otthonához jussunk.

Mennyi pénz kell még a saját lakáshoz?

A teljesség igénye nélkül pár megyében körülnéztünk, hogy mekkora összeget kell hozzátenni ehhez a 25 millió forinthoz, hogy beköltözzünk az új lakásunkba/házunkba. Felső határokat értelemszerűen nem írnánk, hiszen bármekkora összeg lehet, de érdekesek a minimum árak, és az átlagosak is. Forrásul az Otthoncentrum honlapját használtuk.

Hajdú számos olyan 100m2 feletti, 4 szobás házat találtunk, ahol a 25 millió forint mellé nincsen szükség több hitelre. Átlagosan azért mintegy 30-35 millió forint körül találtunk ideálisnak mondható ingatlanokat. Vagyis mintegy 5-10 millió forint piaci kamatozású hitelre van szükség, a hitel.hu kalkulátora szerint az 5 millió forintnak (20 évre) a havi díja havi 26 ezer forinttól elérhető.

Tolna megyében a 137 találatból számos olyan ingatlant találtunk, ahol egyáltalán még a 25 millió forintot sem éri el az ingatlan vételára, így az ott élők igencsak jól járhatnak az új CSOK adta lehetőséggel.

Folytatva a sort menjünk át Baranya megyébe! Itt is találhatunk 50-70 millió forint értékben a paramétereknek megfelelő ingatlant, de itt is azok a legalább 4 szobás házak vannak túlnyomó többségben, amelyhez 25 millió forint alatt hozzájuthatunk.

Megállapíthatjuk tehát, hogy a vidéki 3 gyermekes családoknak óriási segítség a CSOK jelenlegi módosítása.

És mi a helyzet a 2 gyermekes családokkal?

Náluk is egyértelműen kedvezőbb a helyzet, mint korábban.  A 10 millió forintos fix törlesztésű és kamat maximalizált hitellel már jelentős összeget meg tudnak spórolni. Az alap igényelhető állami támogatás nagysága már nem változott, így ők itt továbbra is 2,6 millió vagy 1, 43 millió forinttal számolhatnak, mint vissza nem térítendő összeggel.

Mivel ő nekik egy 3 szobás lakásban/házban is tudunk gondolkozni, ezért a megvásárolandó ingatlanok értéke is alacsonyabb. Egy 3 szobás új építésű ház Békés megyében például már elérhető 20 millió forinttól, vagyis hogyha megfelelő önerőt építettek ki, akkor nem kell piaci kamatozású hitelt felvenni, elég lesz a CSOK-hoz igényelhető támogatott hitel.

És talán ez az egész történetnek a kulcsa. Kimondottan jó állami támogatásokat tudunk igénybe venni, de ez még nem azt jelenti, hogy a semmiből bele tudunk vágni egy lakásvásárlásba. Érdemes felkészülni, és pláne érdemes szakértők segítségét igénybe venni. Keress minket! És megtaláljuk azokat a lehetőségeket, amelyekkel könnyebb lesz saját otthonhoz jutnod.