Ha jól belegondolunk a saját lakásunk megvásárlásának a legnagyobb rizikófaktora a pénz. Több szempontból is. Egyfelől gondolunk itt a keresetünkre, másfelől pedig arra, hogy mekkora hitelt vegyünk fel, mekkora önerőt építünk fel. Ezek persze szorosan összefüggenek. Nézzük meg az ideális számokat!

Kezdjük a hogyan és a hol kérdéssel!

Hogyan gyűjtsünk pénzt? A válasz rendkívül egyszerű. Pontosan meg kell terveznünk a kiadásainkat, és bele kell helyezni egy olyan tételt, hogy lakás megtakarítás. Ilyen egyszerű ez az egész. Fontos tudni, hogy elengedhetetlen, hogy megfelelő nagysága, sőt minél nagyobb pénzösszeget halmozzunk fel a lakásvásárlás előtt.

Hol? Nos, ez már egy fogósabb kérdés. Korábban töretlen népszerűsége volt a lakástakarékoknak, de mióta tavaly év végén az állam elvette a 30%-os állami támogatást, azóta kicsit más a helyzet. Kimondottan jó megoldás lehet egy értékpapírszámla, konkrétabban egy TBSZ számla is erre a célra. De azt se felejtsük el, hogy a lakástakarékok is újra támadnak az új szerződésükkel. Érdemes egy szakértővel konzultálni, mielőtt belevágnál valamelyik szerződésbe. De abban biztos lehetsz, hogy ezek a megoldások sokkal hatékonyabbak, mintha a bankszámládon tárolnád a pénzedet, vagy otthon. Válaszoljuk meg a mennyit kérdést!

Mennyi önerőt tegyünk félre?

Alap esetben, ha a jövedelmünk is megfelelőek, akkor elég a vételár mindössze 20%-át összeszedni. Viszont ezt sem szabad nagyon kicentizni, mert abban a pillanatban, ha csak egy pici probléma is felüti a fejét, akkor már úszik a lakás vásárlás. Az, hogy a keresetünk hány százaléka mehet havonta a hitel törlesztésre, azt ebben a cikkben olvashatod el.

Igazság szerint a legkényelmesebb, hogyha a vételárnak a 40-50%-át saját erőből állod, és csak a maradékra veszel fel hitelt. Persze minél kevesebb a hitel, annál kevesebb az az összeg is, amelyet a banknak a hitelen felül visszafizetsz. Ezt meg is nézheted a saját számaiddal a hitel.hu kalkulátorával. Szóval így érdemes tervezni, hogyha ingatlan céljaid vannak. Ha kérdésed van keress fel minket bátran! Ott segítünk, ahol tudunk.