Sokan tisztában vagyunk vele, hogy a hitel olcsósága, vagy drágasága a kamatokon múlik. Persze azért nem ilyen egyszerű a történet, de annyi biztos, hogy a számok sok mindenre választ adnak nekünk. Készítettünk hát egy kis esettanulmányt, amely számodra is tanulságos lesz, Tarts velünk!

Mi is a kamat?

A hitel kamata nem más, mint a bank valódi nyeresége. Ez az az összeg, amelyért a bank egy magasabb pénzösszeget ad számunkra, és vállalja, hogy a hitel futamideje alatt mi apróbb részleteken keresztül visszafizetünk. Minél alacsonyabb a kamat, értelemszerűen annál kevesebb pluszt fizetünk vissza a felvett hitelen felül.

A hitelünk konkrét kamatát pedig az alapkamat, és a kamatfelár együtt teszi ki. Vagyis a kettő közül bármelyik emelkedik, akkor a hitelünk kamata is fog, és többet fogunk visszafizetni.

A kamat fixálása

Egy jó lehetőség adódik a kezünkben, hogyha nem szeretnénk, hogy megemelkedjen a hitelünk törlesztőrészlete. Ennek a neve a kamatperiódus. Ez egy olyan időszak, amelyen belül nem változik a kamat, és ezáltal a havi törlesztésünk sem. Fontos, hogy amikor számolunk a hitelkalkulátorral, akkor erre is akkora figyelmet fektessünk, mint magára a havi összegre. Arra is van lehetőség, hogy akár az egész futamidőre ugyanaz a havi törlesztőnk legyen, de azt tudjuk, hogy nem ennek lesz a legolcsóbb az induló törlesztése. Számoljunk egy kicsit!

Mekkora különbséget jelenet 1% eltérés a kamatoknál?

Ha kiszámoljuk, hogy egy 20 éves 15 millió forint lakáshitelnek mekkora kamata és törlesztője van, akkor azt látjuk, hogy 2,48% a legolcsóbb THM, és az ehhez kapcsolódó törlesztőrészlet pedig 78.466 forint. Összesen 19.032.086 forint az, amelyet a banknak visszautalunk.

Amennyiben a kamat 3,48% lenne, akkor a törlesztőnk 86.840 forintra ugrana fel. A teljes visszafizetendő összeg pedig 20.841.600 forintra. Ahogy látjuk ez majdnem 2 millió forint pluszt jelent számunkra, úgy hogy mindenhol azt feltételeztük, hogy végig fix törlesztésünk lesz.

Nos, ezért érdemes nem csak az induló törlesztőt, hanem a kamatokat, és a kamatperiódust is figyelembe venni a hitel felvételekor. Minden apró trükkért, érdekességért keress fel minket! Mi segítünk abban, hogy a leghatékonyabb legyen a hiteled.