Rendkívül érdekes kérdésen kezdtük el törni a fejünket. Bár sokszor esett már szó nálunk a hitelkiváltásról, most mégis másik szempontból néztünk egy kicsit rá a kérdésre. Folyamatosan számoltunk régebbnél régebbi akár 10 éves hitelekkel is, és megmutattuk, hogy érdemes lépni. De mi van akkor, ha csak pár éve vettünk fel hitelt?

Milyenek ezek a hitelek?

A 3-4 éve felvett hitelek már tényleg olcsóak. A kamatok a mostaniak körül mozogtak, vagy még talán egy kicsit alacsonyabban. Mondhatjuk tehát, hogy ezek kimondottan ideális hitelek. De melyek is egy lakáshitelnek a legfontosabb tulajdonságai?

Rendszeres olvasóink már rögtön rá is vághatják, hogy igen fontos a kedvezmény, a havi törlesztés, és a kamatperiódus. És bizony most a kamatperiódusra érdemes nagyon figyelni.

Miért fontos a kamatperiódus?

Ha lehet hinni az előrejelzéseknek, akkor záros időn belül kamatemelkedés várható. Ez miért fontos? Elsősorban azért, mert korábban mindenki megörült annak, hogy végre milyen olcsók a hitelek, és még ebből is a legolcsóbbat választották.

Azt pedig jól tudjuk, hogy a legolcsóbb hiteleknek a kamatperiódusa alacsony. (Gyors ismétlés: A kamatperiódus az az időszak, amelyen belül nem változik a hitelünk törlesztőrészlete.)

Ebből egyenesen következik, hogy bizony érdemes felülvizsgálni a lehetőségeinket, és törekedni arra, hogy ne csak rövid, hanem hosszú távon is olcsó maradjon a hitelünk.

Mit tegyünk?

Az első lépés, mint már oly sokszor, az, hogy keressük fel a hitel.hu kalkulátorát! Itt pedig végezzük el a kellő számításokat. jelen esetben azt, hogy olyan kalkulációt kell elvégeznünk, ahol a kamatperiódus legalább 10 éves. Így tudjuk ugyanis hosszú távon megőrizni a lehetőséget, hogy alacsony maradjon a havi törlesztésünk. Bár egy picit drágább lesz, minthogyha 3 hónapos lenne ez a kamatperiódus, de nem vészesen. Megmutatjuk, hogy mennyivel:

Egy 10 millió forintos 20 éves hitel havi törlesztése 3 hónapos periódus esetén a Budapest Banknál 63.680 forint. 15 éves periódus esetén az Unicredit Banknál 68.580 forint.

Ki-ki döntse el, hogy megér-e neki havi 5 ezer forintot 10 év biztonság. És keress fel minket! Mi minden kérdésedre megválaszolunk.