Életünk során előbb, vagy utóbb de kapcsolatba kerülünk a hitelintézetekkel, bankokkal. Aki viszont nem jártas ebben a világban, könnyen belezavarodhat, hogy vajon ki kicsoda? Mi mit jelent? Ezért most arra gondoltunk, hogy írunk egy olyan cikket, ahol minden egyes szereplő, és tény a helyére kerül.

Pénzintézet

Magyarországon is számos pénzintézetet találunk. Ide sorolhatjuk a különböző pénztárakat, a biztosítókat, a bankokat, takarékszövetkezeteket is. Ezekkel kapcsolatba kerülhetünk egy hitelügylet folyamán, ahol ne csak a bankra gondoljunk, hanem mondjuk a biztosítóra, legyen szó akár egy életbiztosításról, vagy egy lakásbiztosításról.

A Bank

A bank egy speciális pénzintézet. Bár jelenleg már több szolgáltatást nyújtanak, elsődlegesen a hitelek kihelyezésére jöttek létre. Jelenleg is a bankok elsődleges profilja a betétgyűjtés, és a pénz kihelyezése, vagyis a hitelezés.

A függő ügynök

A pénzintézetek után nézzük meg, hogy kiken keresztül érhetjük el a pénzügyi szerződéseket. A függő ügynök tulajdonképpen egy egyedi kínáló. Ez azt jelenti, hogy ő leszerződött X Bankkal, és kizárólag az ő termékeit ajánlja számunkra. Ez egyfelől jó lehet számunkra, de inkább óvatosságra int. Ahogy a hitel.hu oldal kalkulátorainál is láthatjuk, bizony nem egy bank ajánlatait lehet összehasonlítani, hanem több mint 10-ét. Mi van, ha a függő ügynök nem pont annál a banknál van, amelyik számunkra a legkedvezőbb ajánlatot adja? L

A többes ügynök

A többes ügynöknél bizony nem kell ilyen esetleges problémával szembesülnünk, mint egy függőnél. Ő ugyanis optimális esetben le van szerződve az összes olyan pénzintézettel, aki számunkra megfelelő megoldást nyújthat. Így tőle joggal várunk el összehasonlításokat, és azt, hogy megmutassa, miért ajánlja nekünk azt a hitelt, amelyiket.

Közjegyző

Ő az a személy, akivel akkor találkozunk, amikor „már minden sínen van”. Amikor megkötjük a hitelszerződést, akkor ő hitelesíti. Innentől fogva már csak teljesítenünk kell a folyósítási feltételeket, és már a bank utalja is a pénzt.

Nagyjából ezek azok a fogalmak, amelyeket nem árt ismernünk, hogyha hitelben gondolkozunk. Persze a legnagyobb biztonság az, hogyha szakember segít minket, ezért keress fel bennünket! Mi végig segítünk Téged, hogy anyagilag a legjobban járj.