Az ingatlanpiac folyamatosan pörög, ezzel mindenki tisztában van. Az alacsony hitelkamatok, a növekvő bérek pedig azt eredményezik, hogy az ingatlanárak eljutottak egy bizonyos lélektani határra. Nagyjából ott járunk, hogy mindössze minden második ember tudna hitel nélkül megvenni egy általa kinézett ingatlant. Szerintünk ezzel azonban nincsen semmi gond.

Félünk a hiteltől?

Érdekes adatokra lettünk figyelmesek a minap. Azzal tisztában vagyunk, hogy az elmúlt 4-5 évben a lakásárak igazán megnövekedtek. Nem ritka, hogy egy ingatlan mára a dupláját éri, mint mondjuk 5 éve. Ez magával hozza, hogy a hiteleknek kiemelt szerepe lett ismét az ingatlan vásárlásban, bár…

Sokan nem felejtették még el a svájci frankos hitelek okozta nehézségeket. Sőt, információink szerint még mindig majdnem 100 ezer forintosított devizahitel fut. Nekik javasolnánk kiemelten ezt a cikket: Hitelkiváltás: Még mindig nem késő. De valahogy nálunk ez egy akkora törést okozott, hogy azóta valahogy sokkal óvatosabban fordulunk a hitelekhez.

Bár sokan ezt negatív dolognak tartják, mi nem értünk vele egyet. Nagyon helyes, hogy jól megvizsgáljuk a saját lehetőségeinket, a hiteleket, és akkor lépünk, amikor tényleg itt az ideje. Érdekes, hogy európai viszonylatban is milyen jók vagyunk, hiszen az összes lakáshitel állomány a GDP 7,5%-át tette ki az utolsó adatok szerint. Az Uniós átlag 27,5%.

Nem baj, ha hitelt veszünk fel

Sőt. A hitelfelvételt lehet nagyon okosan csinálni, és úgy, hogy anyagilag is kedvezően jöjjünk ki belőle. Mindössze a korábban is említett körültekintésre van szükség. Ráadásul mivel alacsonyan vannak a hitelek kamatai, ezért, ha valamikor, hát most igazán érdemes hitelt felvenni. Amennyiben tehetjük, akkor pedig érdemes törekedni arra, hogy a hitelünknek hosszú legyen a kamatperiódusa. Ezzel fixáljuk a havi költségeket 5-10 évre, vagy akár az egész futamidő végéig.

Segítségként itt van a hitel.hu hitelkalkulátora. Itt sok szempont szerint össze tudod hasonlítani az összes jelenleg elérhető hitelt. Fontos azonban, hogy minden apró részlettel tisztában legyél. Éppen ezért, keress fel minket! Legjobb tudásunk szerint segítünk Neked, hogy ne csak most, hanem 10-15 év múlva is elégedett legyél a felvett hiteleddel.