Folyamatosan röppenek fel a hírek, hogy szigorítás várható a lakáshitelezés tekintetében. Úton-útfélen azt mondják, hogy most kell hitelt felvenni, mert később sokkal nehezebb lesz. Járjunk utána, hogy ebből mi igaz, és mi nem!

Miért éri meg most?

A lakáshitelek szempontjából valóban ideális időben vagyunk, hiszen mondhatjuk azt, hogy szinte minden összejátszik.

Először is itt van nekünk a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel. Ez egy olyan kiemelt szerződéstípus a többi közül, amely hosszú távra rögzíti a hitelkamatot. Emellett gyorsított az ügyintézés is, továbbá díjmentesen tudunk elő-; és végtörleszteni az adós, amennyiben lakástakarékban összegyűjtött pénzből teszi. És még akad pár előnyös tulajdonsága.

Másodszor, ahogy többször is írtuk, most valóban rendkívül alacsonyak a hitelek kamatai. Mivel az MNB által meghatározott jegybanki alapkamat mindössze 0,9%, ezért a lakáshitelek kamatai is kifejezetten alacsonyak.

Az állami támogatások is nagyon sokszínűek. Ide sorolhatjuk a fent bemutatott fogyasztóbarát hitelt is, de itt van nekünk még a Nemzeti Otthonteremtési Közösség, a lakástakarék pénztárak, és a Családi Otthonteremtési Kedvezmény is.

Tehát azt mondhatjuk, hogy most tényleg megéri hitelt felvenni. De mi fog változni?

Baljós őszi hírek?

A Magyar Nemzeti Bank szigorítaná a hitelek felvételét. Ezzel az a célja, hogy a biztonságosabb, fix kamatozású, de drágább hiteleket preferáljuk, és azt válasszuk. Ezzel nem az a cél, hogy többet fizessünk, hanem hogy egy esetleges alapkamat emelés után, ne legyen probléma a hiteltörlesztés. A svájci frank hitelekhez hasonló káoszt szeretne elkerülni a pénzügyi felügyelet, amiben valljuk meg van igazság.

Emellett a mostani előnyök ki tudja, meddig tartanak? Nem azt mondjuk, hogy nem lesz CSOK, vagy kisebb állami támogatás lesz a lakás megtakarításokra, de garantálni sem tudja senki, hogy nem lesz változás.

Összességében azt tudjuk mondani, hogy nem kell kapkodni, viszont az is tény, hogy most vélhetően jobbak a lehetőségeink, mint pár év múlva lesz. Azért, hogy tényleg megfontolt döntést tudj hozni, keress fel minket! Mi végigsegítünk Téged egészen addig, amíg nálad nem lesz az új ingatlanod kulcsa.