Magyarországon a megkérdezettek több mint 60%-ának az elsődleges célja lakásra gyűjteni, ahogy elkezd dolgozni. Nálunk nagyon erős az ingatlan birtoklási vágy. Ezzel semmi gond nincsen, éppen ezért arra gondoltunk, hogyha ez a cél, akkor írjunk gyorsan és okosan róla.

Minél magasabb önerő kiépítés

A legfontosabb az, hogy a lehető legtöbb pénzt összetegyük. Erre számos lehetőségünk adódik. Itt van számunkra ugyanis a NOK, amely egy új típusú államilag támogatott lakás előtakarékosság. Itt a gyűjtött pénzünket kizárólag új építésű ingatlanra szerződhetünk 10 vagy 15 éves távon. Az állami támogatás (30%) egy évben akár 300 ezer forintra is rúghat. A pénzhez elég érdekes módon juthatunk hozzá, a részleteket itt találod.

Továbbá a lakástakarék pénztárak továbbra is ideális megoldást jelentenek. Előre fixen leírt időpontban jutunk a szerződésben rögzített pénzhez. Mindezt tehetjük 30%-os, évente akár 72 ezer forintos állami támogatás mellett. Egy havi 20 ezer forintos, 4 éves szerződés keretein belül akár több mint 3,2 millió forinthoz is juthatunk (amennyiben a hitelrészt is igényeljük).

Hitel előminősítés

Nagyon nagy kedvenc szolgáltatásunk ez a bankoktól. Sok cikkünkben említettük, hogy a hitel előminősítés egy olyan folyamat, amellyel időt spórolunk meg, és egyértelműen könnyebbé teszi a hitelfelvétel folyamatát. Még a lakásvásárlás előtt, amikor gondolkozunk, hogy milyen ingatlant szeretnénk, menjünk be a bankba és végeztessünk egy ilyen hitel előminősítést. Ilyenkor minden adatot bekérnek rólunk, mint egy hitelfelvételnél. Ezzel pontosan megtudjuk, hogy mekkora hitelre vagyunk jogosultak, és azt is hogy milyen értékű ingatlant tudunk megvenni. Ráadásul ezeket az eredményeket a bank továbbra is tárolja, így nem kell újra megcsinálni, amikor ténylegesen hitelért folyamodunk.

Ha ez a két dolog megtörtént, akkor nagy baj már nem érhet. Mindössze annyit kell tenned, hogy számolsz egyet a hitelkalkulátorral, és az eredményt egyezteted egy szakértővel. Ez utóbbit kihagyhatod, de felesleges veszélynek teszed ki a pénztárcádat. Inkább keress fel minket! Minden esetleges kérdésedre meg fogod kapni a választ, és ha igényled, még egy-két tippel is tudunk segíteni.