Legjobb tudomásunk szerint Magyarországon az emberek jelentős része nem akkora ingatlanban lakik, mint amekkorában szeretne. Ezért évről-évre adódik a kérdés, hogy vajon idén sikerül-e nagyobb helyre átköltöznünk. Vajon 2019 lesz ez az év? Nézzük meg!

Miért nehéz kérdés?

Az elején szögezzük le, hogy ennek a cikknek nem célja, hogy sürgessünk Téged a lakásvásárlásban, mert ezt pontosan meg kell szervezni, különben súlyos összegeket veszíthetünk. És az sem a célunk, hogy lebeszéljünk egy esetleges új otthon megszerzéséről. Pusztán tények alapján igyekszünk Téged közelebb segíteni a helyes döntéshez.

Az alábbiakban pro-kontra el fognak hangzani érvek, így igyekszünk a lehető leginkább tényszerűek maradni. Akkor jöjjenek először a vásárlás melletti indokok!

Ezért lehet idén nagyobb lakásod

Egyfelől nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy még mindig kimondottan alacsonyak a hitelek kamatai, ezáltal pedig a hitelek is olcsóak. A 10 évvel ezelőtti (hitel viszonylatban ez nem nagy táv) 16%-os jelzáloghitelekhez képest, a mostani 3-5%-os hitelekre egy rossz szavunk sem lehet.

Ehhez képest még az ingatlanárak sem szaladtak el nagyon, vagyis arányaiban könnyedebben tudunk új lakáshoz jutni, mint régebben. Ehhez pedig még az is hozzájön, hogy rövid időn belül szinte kizárt, hogy a lakások/házak árai csökkennének.

Óriási mennyiségű állami támogatás áramlik a családokhoz. Felsorolni is nehéz őket, a NOK, a CSOK, a fogyasztóbarát lakáshitelek, a családvédelmi akcióterv….   Szóval kijelenthetjük, hogy talán sosem volt ekkora támogatottsága az ingatlanszerzésnek. Kinek hiányzik már a lakástakarék?

Ami gondolkodásra adhat okot

Ha az utolsó előnyből indulunk ki, vagyis a támogatásokból, akkor jelen esetben ez egy kétélű fegyver. Mivel az eladók is pontosan tisztában vannak ezekkel a lehetőségekkel, ezért sanszos, hogy a nagymértékű támogatás magával hordozza az ingatlanok árának emelkedését.

És azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a támogatások jelentős része a gyermekekhez kötött, illetve a leendő gyermekekhez. Így, aki már nem tervez több gyermeket a támogatások jelentős részéről lemondhat. Viszont az emelkedő árakkal, neki is szembe kell néznie.

Összegezve tehát nagyon jó az esély 2019-ben, hogy nagyobb otthonod legyen. Hogy minden könnyedén menjen, keress fel minket! Mi azért vagyunk, hogy teljes körű segítséget nyújtsunk ebben.