Valljuk be őszintén, szeretjük, ha minden dologból a lehető legjobbat kapjuk, a legolcsóbban. Ez teljesen természetes emberi tulajdonság, éppen ezért az olcsóságnál már sokak szemében fontosabb az ár-érték arány. Szóval nézzük, hogyan tudunk egy hitelt ár-érték arányban a legjobbá tenni!

Készüljünk fel a hitelre!

Akik morcosak szoktak lenni egy-egy hitelfelvétel kapcsán azoknak elsősorban az a gondjuk, hogy lassú az ügymenet. Az idő pedig pénz. Hallottunk már olyanról, hogy az eladó elállt az ingatlan értékesítésétől emiatt. Ezért az első jó tanács az, hogy végezzünk előminősítést! Ez technikailag úgy zajlik, mintha tényleg lakást vásárolnánk, csak nincs ingatlan. Viszont írásba kapjuk, hogy megfelelő ingatlan esetén mekkora hitelt kaphatunk, havonta mennyit törleszthetünk. Így könnyebb megfelelő ingatlant találni, és nem a vásárláskor kell átesni ezen a procedúrán.

Igyekezzünk rögtön jól választani!

Nem kell messzire mennünk a múltban, hogy meglássuk a pillanatnyilag legjobb megoldás nem biztos, hogy hosszú távon is az lesz. Biztos hallott a svájci frank hitelekről. Jóval olcsóbb volt, mint a forint hitelek, sokan ezért vették fel, és nem számoltak az árfolyamkockázattal. Aztán megtudták, hogy mi is ez, amikor 1,5-2-szeresére változott a törlesztőrészletük. 🙁

Ezért az első és legfontosabb tanács, hogy hosszú távra tervezve válasszunk. Egy hitel minimum 20 évre szoktunk felvenni, tehát ne 1 éves alacsony kamat legyen 19 év drága mellett. Figyeljünk a kamatperiódusra, és a többi összetevőre is.

Játszunk a futamidővel!

Beszéljenek kicsit a számok, úgyis ez a hiteleknél a legfontosabb! 20 éves távon egy 10 millió forintos hitel havonta 52-53 ezer forintunkba kerül. Így összesen 12.743.840 forintot fizetünk vissza a banknak. Amennyiben csak 10 évre vesszük fel, akkor bár 93-94 ezer forint a havi díj, de összességében spórolunk 1,5 millió forintot, hiszen a bank felé így csak 11.348.503 forint csorog vissza.

Ez alapján azt mondhatjuk, hogy aki teheti, minél rövidebb időre vegye fel az ingatlancélú hitelét. Vagy mégsem? Számoljunk!

30 évre 10 millió forintra 14.194.097 forintot utalunk vissza választott pénzintézetünknek, havi 40 ezer forintosával. Ez egyértelműen nem jobb, mint az előzőek, miért lehet mégis jó megoldás?

Hitel plusz megtakarítás

A futamidő kitolásának egy jelentősége van, az, hogy csökkentsünk a havi terheket. Ez jó esetben akkor történik meg, hogyha a pénzt máshova félretesszük. Egy olyan helyre, ahol magasabb nyereséget érünk el, mint a hitelünk költségei. Ilyen lehet egy jó TBSZ számla, illetve a lakástakarék pénztár is.

Példának okán 2 db havi 20 ezer forintos lakástakarékkal 10 év alatt 6.271.484 forintot tudunk összegyűjteni. Amennyiben ezt betörlesztjük a hitelünkbe akkor jó eséllyel kb 2-3 millió forint tartozásunk marad, aminek jóval alacsonyabb a törlesztője.

Persze ez a megoldás még jobb, ha nem toljuk kifele a futamidőt. A lényeg, hogy így lehet tényleg hatékonnyá tenni az ingatlan vásárlást.

Néha megéri váltani

Ahogy korábban is leírtuk lehet, hogy egy hitel az elején olcsó, de később már nem biztos, hogy annyira. Vagy egyszerűen csak annyi történt, hogy a hitelek jóval olcsóbbak lettek. Ilyen időszak van most is 2018 elején. Mi ilyenkor a megoldás?

Még mindig létezik a megoldás, aminek a neve hitelkiváltás. Rengetegen vagyunk most is, akiknek relatív drágább hitelt fizetgetünk vissza. Egy előzetes scoring, egy felülvizsgálat még csak pénzbe sem kerül. Kevesen tudjuk, kevesen használjuk, pedig akár milliós nagyságrendű összeget is spórolhatunk.

Tudatosan kezelve, simán megy minden

Ebben a cikkben összeírtunk 5 olyan fontos dolgot, amely mind olcsóbbá tudja tenni a hitelünket. Lehet szó akár meglévőről, akár most felvenni kívánt hitelről, valamelyik biztos segíteni fog. Ezért fontos, hogy értsünk a hitelekhez, tájékozódjunk a témában. Vagy vegyük igénybe szakértő segítségét! Mi örömmel segítünk, ha megkeresel bennünket.