Mivel mostanában rengeteg a hitelekkel kapcsolatos változás, ezért mostanában kisebb figyelem övezi, az egyik legjobb lehetőséget, hogy csökkentsük a hitelünket. Ez pedig nem más, mint a hitelkiváltás. Nem is gondolnánk, hogy milyen szép összegek maradhatnak a zsebünkben. Ehhez persze kalkulálni kell.

Honnan tudjuk, milyen olcsó lehet a hitelünk?

Ennél egyszerűbb kérdés talán nincs is. 🙂 A hitel.hu oldal kalkulátora minden kérdésre megadja a konkrét, és pontos választ. Azzal nyilván tisztában vagyunk, hogy mekkora a havi törlesztője a jelenlegi hitelünknek, de azt is tudni kell, hogy mekkora az aktuális hiteltartozásunk. Így tudunk ugyanis kalkulálni egy új vélhetően olcsóbb hitelt.

Amint ez meg van, már indulhat is a kalkuláció. A segítség kedvéért mi is csinálunk egy próbakalkulációt.

A hitelkiváltás kiszámítása

Tegyük fel, hogy 10 éve felvettünk 10 millió forintot. Az akkori jegybanki alapkamat 10% volt, most 0,9%. Az akkori hitelkamatok 14-16% körül mozogtak, viszont jelenleg 3-5% körül. Ebből már láthatjuk, hogy elég jó esélyünk van arra, hogy valóban olcsóbb lehet a hitelünk.

A fent felvett hitel havi törlesztőrészlete (20 év,10 millió forint, 14%-os kamat) havi 124.352 forint, és az aktuális tartozás 8.039.506 forint. Az egyszerűség kedvéért számoljunk 8 millió forinttal!

Fontos: A hitel.hu kalkulátoránál felül ne felejtsük el beállítani a hitelcélnál, hogy „hitelkiváltás”!

8 millió forintos hitelkiváltás 10 évre tehát a következőképpen alakul:

Jelenleg a legolcsóbb ajánlat szerint elegendő lenne havi szinten 75.161 forintot törlesztésre fordítani, a mostani 124.532 forint helyett. Gyors fejszámolás utána ez azt jelenti, hogy 10 év alatt 10*12* (124.352-75.161), azaz konkrétan 5.902.920 forinttal több pénzünk marad…

Te mire költenéd el ezt a majdnem 6 millió forintot? Ugye nem hagynád a banknál? Akkor egyetértünk.

Fontos, hogy folyamatosan naprakész legyél a hitelpiac alakulásával, hiszen mint látod, rengeteg pénzt nyerhetsz vele. Éppen ezért az javasoljuk, hogy továbbra is olvass minket! Sőt, keress fel bennünket! Mi folyamatosan azon dolgozunk, hogy a megfelelő és anyagilag legjobb megoldásokat megtaláljuk Neked.