Folyton-folyvást mondogatjuk, hogy mennyire fontos egy hitel esetén, hogy megfelelően körüljárjunk egy hitelt. Szerencsére sokan megfogadják a tanácsunkat, és így is tesznek. Mi azonban azt szeretnénk, hogy mindenki így tegyen. Ezért most a kétkedőknek szólunk, hogy: Figyelem: Sok pénzről van szó, olvass tovább!

Miért van hitelre szükség?

Mióta világ a világ a bankok azért jöttek létre, hogy pénzt helyezzenek ki a lakossághoz, amelyért cserébe kamatot kapnak. Csak magában tárolni a pénzt nem akkora üzlet. De akkor ez miért is kell a lakosságnak? A válasz egyszerű, mert nekik is megéri ez az üzlet.

Gondoljunk csak bele abba, hogy mennyien vannak, mondjuk Magyarországon, akik készpénzre megvették az ingatlant ahol laknak. Vagy a mostani albérlet és lakásárak mellett hány évig kéne pénzt gyűjteni, hogy egy az egyben meg tudjunk vásárolni egy ingatlant? Általában nagyon sok.

Tehát igenis a lakosság nagy előnye a hitelből az, hogy nem egyszerre kell kifizetni 15-20 millió forintot, hanem havi szinten van lehetőség ezt az összeget visszafizetni, a kamatokkal együtt. Vagyis ez akárhogy is nézzük egy win-win szituáció. De hogyan épül fel ez a világ a számok nyelvén?

A kamatokról ezt kell tudni

A kamat a díja annak, hogy a bank egy magas összeget utal számunkra, vagyis leegyszerűsítve ez az ő nyeresége az üzletből. Hazánkban a Magyar Nemzeti Bank felügyeli azt, hogy a szabályoknak megfeleljenek a hitelek illetve maga a hitelpiac (mint minden versenypiac) is egyfajta kontroll. Hogy ezt a mondatot teljesen megértsük, menjünk le a hitelek alapjaihoz.

A banki kamatok két részből tevődnek össze. Az úgynevezett alapkamatból és a kamatfelárból. Ebből következik, hogy a hitel akkor olcsó, hogyha mind az alapkamat, mind a kamatfelár alacsony. Magyarországon az alapkamat az a jegybanki alapkamat, amely még mindig rekord mélyen van, vagyis 0,9%-on. Tehát ez is az oka, hogy most ilyen alacsonyak a hitelkamatok.

A kamatfelárat igazság szerint a piac határozza meg. Gondoljunk csak egy kicsit bele. Ha egy hitelt választhatunk 3 százalékos kamatra, akkor miért választanánk ugyanazt 5%-ért. Leegyszerűsítve, ha csak plusz 1 millió forintot kell a banknak utalnunk, akkor miért választanánk azt, amelyiknél 1,7 milliót?

Csak, hogy ne legyen annyira egyértelmű, erre csak egyetlen válasz létezik, a biztonság miatt. Itt jön a képbe a kamatperiódus.

A kamatperiódus

Amiért hajlandóak vagyunk többet fizetni az nem más, mint a biztonság. Gondoljunk csak bele abba, hogy felelős szülőként fizetünk életbiztosítást. Persze, hogy senki nem akarja, hogy idejekorán véget érjen a földi pályafutása, és mindenki azt kívánja, hogy az ide befizetett pénzt szinte kidobott legyen az ablakon. De hogyha mégis történne valami katasztrófa, legalább anyagi jellegű ne kövesse. Tehát fizetünk a biztonságért.

A hitelek esetén is vásárolhatunk egyfajta biztonságot. Ebben a szituációban ezt úgy kell elképzelni, hogy hosszú távra rögzítjük a hitelünk kamatait. Van lehetőség akár arra is, hogy a teljes futamidőre. Ilyenkor kell egy kicsit elgondolkozni. Felveszünk egy hitelt, amelynek a kamatperiódusa 3 hónap, és így havi 50 ezer forintot törlesztünk, viszont ha emelkednek a piacon a kamatok akkor a törlesztésünk is megugrik. Vagy felveszünk egy 10 éves kamatperiódusú hitelt, és fizetünk rá havi 60 ezer forintot, de bármi is történik 10 évig, nem fog változni.

Nincs jó vagy rossz választás, csak az, hogy mi a fontosabb nekünk. Éppen ezért keress fel minket! Mi segítünk neked, hogy a hozzád legjobban illő megoldást válaszd.