Az internet világában szinte nincs is olyan dolog, amit ne találnánk meg a világhálón. Nincs ez másképp a hitelek világában sem. Sokan tájékozódnak a neten, és itt maguk keresik ki, hogy melyik bankból melyik kölcsönt válasszák. Segítünk ebben. Összeírtunk egy kis hitel értelmező kéziszótárt, amely segít az esetlegesen nem egyértelmű fogalmakat megmagyarázni, értelmezni.

A: Állami támogatás

A lakásvásárláshoz szorosan kapcsolódó lakástakarék pénztáraknál állami támogatást tudunk kihasználni. Egy fő a befizetései után 30%-ot, évente akár 72 ezer forintot.

A: Áthidaló kölcsön

Szintén a lakástakarékoknál van lehetőség ún. áthidaló kölcsönre. Ez dióhéjban azt jelenti, hogy még mielőtt lejárna a szerződésünk megtakarítási része, a lakástakaréktól megkapjuk akár a teljes szerződéses összeget. (megtakarítási-; és hitelrész)

Cs: CSOK, avagy Családi Otthonteremtési Kedvezmény

Ez egy olyan állami támogatás, amelyet a megszületett, és megszületendő gyermekeink után vehetünk igénybe ingatlan vásárlásakor. Mértéke függ az ingatlan állapotától méretétől, és a gyermekek számától. Összege elérheti akár a 10 millió forintot is.

E: Előtörlesztés

Amikor egy nagyobb összeg üti a markunkat, lehetőségünk van arra, hogy ezt befektetés, vagy nyaralás helyett arra fordítsuk, hogy a rendszeres törlesztésen felül csökkentsük a tartozásunkat. Költsége a törlesztendő összeg bizonyos százaléka.

É: Építési hitel

Kicsit máshogy működik, mint vásárlás esetén. Itt ugyanis terveket engedélyeket kell bemutatni, és a pénzt nem egy összegben utalják ki, hanem részletekben, annak függvényében, hogyan áll az építkezés.

F: Fedezet

Jelzáloghitel esetén a fedezetet az ingatlan jelenti. Alap esetben a bankkölcsönt nyújt, de neki ezért cserébe szüksége van valami biztosítékra. Nos, ez a fedezet.

K: Kamatfelár

A kamat két részből tevődik össze a referenciakamatból, és a kamatfelárból. A referenciakamatot egyfajta iránymutatónak, indexnek érdemes tekinteni. A kamatfelár, pedig amit a bankok ere rátesznek. A kettő összege adja meg a hitelünk kamatát.

K: Kamatperiódus:

Azt az időszakot jelenti, ameddig a hitelünk kamata garantáltan nem változhat. Jellemzően ez az időszak akár több éves is lehet.

K: KHR, vagyis Központi Hitelinformációs Rendszer

Régebben úgy hívták, hogy BAR. Sokaknak okozott kellemetlenséget a BAR-lista. Ők azok, akik informálják a pénzintézeteket, hogy megbízható adósok vagyunk-e. Ha nem akkor szinte esélyünk sincs hitelt felvenni.

L: Lízing

A lényegi különbség a hitel és a lízing között az, hogy míg, a hitelnél mi vagyunk a tulajdonosok, addig a lízing esetén a lízingcég.

L: LTP

A lakástakarék pénztár. Egy olyan kizárólag ingatlan célra felhasználható megtakarítás, amelyre 30%-os, évente legfeljebb 72 ezer forintos állami támogatás jár. Egy főnek egyszerre csak egy ilyen lakás megtakarítása lehet, de családon belül egyszerre több is. Akár a pár hónapos kisbabának is, ha van adószáma.

N: NOK, a Nemzeti Otthonteremtési Közösség

Az állami lakástakaréknak is nevezett lakás előtakarékosság, melyet az angol „building society” mintájára hívtak létre. Hasonló, mint az LTP, de itt akár 4,5 millió forint állami támogatást is szerezhetünk 10 év alatt. Itt viszont nem egyénileg gyűjtünk, hanem egy közösségi számlán, ahol negyedévente van lehetőség igényelni a szerződött összeget, amelyet odaítélnek egy kiválasztási eseményen.

T: THM

Teljes Hiteldíj Mutató. Ez egy olyan egységes mutatószám százalékban kifejezve, amely megmutatja, hogy a hitel mekkora százalékát fizetjük vissza a banknak pluszban.

V: Végtörlesztés

Amikor a futamidő lejárta előtt kifizetjük a banknak az összes fennálló tőketartozásunkat, azt hívjuk végtörlesztésnek.

Ezzel végére is értünk a kis hitel lexikonunknak. Ha egyéb kérdésed adódik, vagy valamilyen fogalom nem egyértelmű, akkor jelezd felénk! Felkeressünk, és segítünk eligazodni a hitelek világában.