Ahogy mostanában lenni szokott újabb és újabb rekordokról számolhatunk be a hitelezéssel kapcsolatban. 2019 februárja sem lóg ki a sorból. Ahogy mondani szokták: „Figyelem, a következő adatok alkalmasak a nyugalom megzavarására!” Tényleg nagyon pörög az ingatlan piac, és vele a hitelpiac is.

Döbbenetes februári számok

Nem is tudjuk, hogy hol kezdjük. Legyenek mondjuk a személyi kölcsönök. A legfrissebb adatok szerint a bankok 41 milliárd forint feletti összeget utaltak ki a lakosság számára. Ez nagyjából 37 százalékos növekedés a 2018-as év februári teljesítményéhez képest.

Ami pedig a jelzáloghiteleket illeti, ott is szembeötlő a növekedés. Csak az újonnan folyósított hitelek összege majdnem 61 milliárd forint volt. Ez 14 százalékos pluszt jelent az egy évvel korábban folyósított lakáshitelekhez képest.

Amennyiben a januári és a februári hónapot is megvizsgáljuk, akkor értelemszerűen még magasabb számokat kapunk. A személyi kölcsönök esetén 76 milliárd forintról, a lakáshitelek esetén pedig 122 milliárd forintról beszélhetünk. Így pedig a két hónap összesítésében 31, illetve 12 százalékos az emelkedés a 2018-as évben elért számokhoz képest.

Mi várható az év hátralevő részében?

Legyünk objektívek! A véleményünk szerint még nagyobb mértékű növekedés várható. Meg is mondjuk, hogy ezt milyen tényekre alapozzuk.

Először is a hitelek kamatai még mindig nagyon alacsonyak. Bár, ahogy írtunk is róla már emelkedtek minimálisan a kamatok, de azért egyelőre jelentős változás, vagyis emelkedés nem lépett életbe.

Azt se feledjük, hogy egyelőre az ingatlanok árai sem emelkednek olyan mértékben, hogy az elriassza a lakosságot attól, hogy új otthont szerezzen magának.

A harmadik és legerősebb érvünk pedig az, hogy mindjárt itt van július elseje. Innen pedig lehet szerződni a Babaváró 10 millió forintra, és az egyéb kedvezményekre. A CSOK-kal kiegészülve olyan mértékű állam segítséget jelent, amelyre még soha nem volt példa.

Egy dolgot tudunk javasolni. Ne kapkodj, és ne ragadjon el Téged a hitelláz. És itt nem a hitellel van probléma, hanem a kapkodással. Keress fel minket! Szakértőink mindenre odafigyelve, gondosan segítenek Neked.