Kiket érint, mikortól jár, mire és mennyit lehet felvenni? Miben más a CSOK és a falusi CSOK? Egyáltalán hogyan érdemes ezzel foglalkozni? A Falusi CSOK szerintünk egy jó kezdeményezés. Szerintünk ezt neked is tudni kell! Tarts velünk, és győződj meg róla!

Alapok

A családvédelmi akcióterv 7 pontjának egyik eleme a CSOK kiterjesztése, ez a falusi CSOK (Családi Otthonteremtési Támogatás). A támogatás célja, hogy megállítsa a népességfogyást a falvakban és vonzóvá tegye a falusi életmódot. A falusi CSOK 2019. július 1-vel lépett hatályba. Bár akadnak érdekes lehetőségesek, mint a nagycsaládos autóvásárlás, de a Babaváró hitel mellett ez a legkeresettebb lehetőség.

Bontsuk ki a részleteket!

A falusi családi otthonteremtési támogatás (CSOK) az 5000 fő alatti településeket érinti. Azokat, ahol a népesség csökkent 2003-hoz képest (azaz a 2003. január 1-jei népességszámhoz képest nem éri el a 95 százalékot a mostani népesség.) Ez  összesen körülbelül 2373 települést érint mindössze.

A falusi CSOK-ra az általános CSOK-szabályok vonatkoznak. E szerint új lakás építésekor, vásárlásakor egy gyermek után 600 ezer, két gyermek után 2,6 millió, három gyermek esetén 10 millió forint a támogatás mértéke. A falusi CSOK-nál a támogatás felhasználható használt lakás vásárlására, bővítésre, felújításra is.

Lakásvásárlásra a 10 millió forintnak legfeljebb a fele fordítható, a másik fele felújításra, bővítésre. Felső négyzetméterkorlát nincs, de alsó lesz a gyerekszám függvényében (hasonlóan a sima CSOK-hoz: 40-50-60 négyzetméter).

Egyes szakemberek véleménye, hogy az ingatlanárak robbanását fogja vissza az a feltétel, hogy a falusi családi otthonteremtési kedvezmény tízmillió forintos összegének felét lehet csak ingatlanvásárlásra fordítani.

Szakértők szerint a Falusi CSOK a hazai ingatlanpiaci tranzakciók 15-18 százalékát teheti ki és elsősorban a nagyvárosoktól távolabb eső településeken fogják igénybe venni. A főváros környéki agglomerációban nem fog jelentős változást okozni. Pest megyében a külső agglomerációs térségeket érintheti a Falusi CSOK, a fővárostól 50-100 kilométeres távolságot kell megtenni ahhoz, hogy igényelhető legyen a támogatás.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2017-ben az ingatlanpiaci tranzakciók 23 százaléka bonyolódott a községekben, azonban ebben benne vannak a stagnáló, vagy gyarapodó községekben zajló adásvételek is, így a mostani jelentős kedvezmény körülbelül a tranzakciók 15-18 százalékát érintheti majd.

Hogyha úgy érzed a Falusi CSOK neked szól, akkor keress fel minket! Segítünk, hogy a folyamat a lehető leggördülékenyebb legyen.