Bármennyire is elcsépelt gondolatnak tűnik, hogy gondosan járjunk utána egy hitelnek, sajnos még mindig elkövetik azt a hibát, hogy úgyis X bankhoz érkezik a fizetése, ezért ott vesz fel hitelt. Nem mondjuk, hogy nem lehet így kifogni a talán legjobb megoldást, de azért felesleges kockáztatni egy 10-20, akár 30 éves anyagi elköteleződés előtt. Nem szabad egy hitelfelvételt úgy kezelni, mint mondjuk egy nagybevásárlást, itt gondosan fel kell készülni, mert az önös anyagi érdekünk ezt kívánja. Most megmutatjuk, hogy miért!

Kísért a múlt.. Emlékszünk a svájci frank hitelekre?

A 2000-es években rendkívül népszerű volt, hogy nem a forint alapú hitelt választottak az emberek. Az ok rendkívül egyszerű, a havi törlesztőrészlet alacsonyabb volt. Bár sokan igyekeztek szólni, hogy van egy olyan extra kockázat, ami forint hitelek esetén nem léphet fel, nem sok ember hallgatott az okos szóra. Ez a kockázat a devizakockázat volt.

Leegyszerűsítve forintban volt a bevételünk, de a tartozásunk svájci frankban volt nyilvántartva. Kicsit számoljunk! Jellemzően 1 svájci frank 149 forintot ért, amikor a legtöbben felvették a devizahitelüket.

Tegyük fel, hogy felvettünk 10 millió forintot, ami átváltva 67.114 svájci frank. Amíg az árfolyam nem mozdul nagyon el addig nincsen vele baj. Igen ám, de az árfolyam felugrott egészen 256 forintra. Így a 67.114 svájci frank, vagyis a felvett hitelünk összege már nem 10 millió forint volt, hanem 17.181.208 forint. Ez a különbség még ennyi év távlatából is döbbenetes. Ennél jobban semmi nem figyelmeztet minket a maximálisan körültekintő választásra.

Induljunk ki az alap esélyekből

Még ha erős túlzásnak is tűnik, tekintsünk úgy erre a kérdésre, mintha egy szerencsejáték lenne. Nekünk pedig el kell találnunk, hogy ki fog nyerni.

Jelenleg 32 bank működik Magyarországon. Persze nem mindenki tud nekünk versenyképes ajánlatot adni, de csak a számok kedvéért ez azt jelenti, hogy 1 a 32-höz az esélyünk, hogy annál a banknál vezetjük a számlánkat (vagy szándékozunk hitelt felvenni), amely számunkra a legkedvezőbb. Százalékokban kifejezve ez pontosan 3,125%. Ha Neked elég ennyi esély, akkor nem érdemes továbbolvasni ezt a cikket :(, viszont ha növelni szeretnéd az esélyeidet, akkor tarts velünk!

Használjunk összehasonlító kalkulátort!

A kicsit több, mint 3%-os esélyünket a legkönnyebben úgy tudjuk növelni, hogyha a lehető legtöbb bank ajánlatát összehasonlítjuk. Jó szívvel ajánlunk is egyet, amit ide kattintva találsz, és már számolhatsz is. Az alábbiakban mi is így fogunk tenni a továbbiakban.

Számoljunk egy 20 éves 15 millió forintos hitellel. A kalkulátor szerint jelenleg a legkedvezőbb ajánlat havi 75.386 forintról szól. Ezzel szemben a legkevésbé kedvező hitelnél havonta 103.267 forintot kér tőlünk a bank. Szerintünk senki nem szívesen mond le havi szinten majd’ 28 ezer forintról.

Még érdekesebbek ezek a számok, amennyiben megnézzük, hogy a teljes hitel visszafizetési időszak alatt mekkora lesz az eltérés. Az első esetben a felvett 15 millió forintra 18.292.854 forintot fizetünk vissza. Most kapaszkodj meg, a másik esetben viszont 25.033.080 forintot. A különbség nem kevesebb, mint a felvett hitelünk majdnem fele, azaz közelít a 7 millió forinthoz.

Ez még csak a kezdet

Egyelőre oda jutottunk el, hogy kiszámoltuk mennyire fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy hol vegyünk fel hitel a megvásárolandó ingatlanunkhoz. Kövess minket a továbbiakban is, ahol tovább árnyaljuk a képet, és megmutatjuk, hogyan lehet egy jó hitelt még jobbá tenni, úgy hogy anyagilag még eredményesebben jöjjünk ki belőle. Ha már hamarabb több információra lenne szükséged, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot! Legjobb tudásunk szerint fogunk segíteni, miután visszahívtunk.