Életünk egyik, ha nem a legnagyobb anyagi kihívását a saját ingatlan megszerzése jelenti. Ezzel mindenki szembesül, ahogy elkezdi a nagybetűs életet. Ilyenkor érdemes bizonyos segítségeket elfogadni. És most nem a családra gondolunk, hanem az államra. Számos olyan lehetőség adódik előttünk, amellyel egyszerűen nem éri meg nem élni. Íme:

A lakástakarék pénztár

Amikor elkezdünk lakásra gyűjteni szinte azonnal érdemes indítani, egy lakástakarékot. Önerőnek is felhasználható, és éves szinten 30%-os, legfeljebb 72 forintos állami támogatás jár rá. Az igaz, hogy egy fő egyszerre csak egyetlen egy ilyen szerződéssel rendelkezhet, viszont a családon belül ez bárkinek lehet ilyen szerződése, még az 1 éves kisgyermeknek is. Így gyakorlatilag egyszerre több szerződése is futhat a családnak, ami még több kihasználható állami támogatást is jelent. Ráadásul nem csak önerőként tudjuk felhasználni, hanem akár hitel elő-; és végtörlesztésre is. De ezzel még messze nincs vége az állami támogatások sorának.

Családi Otthonteremtési Kedvezmény

Az új SZOCPOL-ként is nevezhető vissza nem térítendő állami támogatásról beszélünk. Leegyszerűsítve ez egy olyan programja az államnak, amellyel saját ingatlanhoz segítik a családokat.

Az ingatlan mérete, besorolása és a gyermekeink száma alapján fix összeget igényelhetünk, és kaphatunk. A maximális nagysága akár 10 millió forint is lehet. Ehhez arra van szükség, hogy új építésű lakást vásároljunk, aminek a területe nagyobb, mint 60nm (ház esetén 90nm), és három gyermekünk legyen legalább. Vagy annyit vállaljunk.

Ezt azonban alaposan át kell gondolnunk, hiszen ha még nincsen 3 gyermek, akkor 10 évünk van, hogy „összehozzuk”, és akkor is a magasabb összeget kapjuk meg. Viszont, ha bevállaltuk és mégsem jön össze, akkor nagyon súlyos összeget kell visszafizetnünk.  Akad még más állami támogatás is számunkra.

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel

Beszéltünk már állami támogatással rendelkező előtakarékosságról, vissza nem térítendő támogatásról, most pedig jöjjön egy államilag „támogatott” hitel. A Minősített Fogyasztóbarát Hitel minősítést ugyanis nem kaphatja meg bármelyik kölcsön, elég szigorú feltételeknek kell hozzá megfelelni. Ezek az elvárások pedig a mi javunkat szolgálják, hiszen elég csak megemlíteni a felsőkorlátos kamatokat, vagy a hosszú futamidőre rögzíthető kamatokat. Ennek az a jelentősége, hogy a jelenlegi tényleg kimondottan alacsony kamatok ketyegnek a hitelünkön akár több éven át. A hitel olcsóságát biztosítja az is, hogy maximalizálva van a hitelfolyósítási díj is 0,75%-ban. Sőt az előrelátó ügyfeleknek nagy előnyt jelent, hogy amikor egy nagyobb összeget szándékoznak a hitelbe fizetni (elő-; végtörlesztés), akkor ennek a költsége legfeljebb 1%, lehet. Abszolút prémium ajánlatnak mondható az, hogy amennyiben lakástakarékban gyűjtöttünk, és abból fizetünk be, akkor a bank semmilyen költséget nem számol fel nekünk.

Használjuk az állam adta lehetőségeket!

Ezt a cikket kimondottan arra hegyeztük ki, hogy hogyan tudjuk a leendő lakásunk árának a lehető legnagyobb részét az államra hárítani. Az ideális folyamat valahogy úgy néz ki, hogy elindítunk egy (de inkább több lakástakarékot), ahol gyűjtünk önerőre. Majd felveszünk egy hitelt (fogyasztóbarátot), és megigényeljük a CSOK-ot. És természetesen a hitel mellett futattunk még lakástakarék szerződést is, amiből betörlesztünk majd. Ha utánaszámolunk, akkor legalább 1-2 millió forintos támogatásról beszélünk, ami akár bőven több mint 10 millió forint is lehet. Nos, ezzel a lehetőséggel egyszerűen vétek nem élni. Keress fel minket! Mi pedig azon fogunk dolgozni, hogy neked személyre szabottan az ideális, és anyagilag legkifizetődőbb megoldást találjuk meg.