Maga a hitelezés nem egy bonyolult folyamat. Odamegyünk a bankba, ők megvizsgálnak minket egzisztenciálisan, megvizsgálják az ingatlant, aztán kapunk pénzt. 🙂 Persze azért nálunk Magyarországon ez nem annyira egyszerű. Számos mellékszál bontakozhat ki, ezért alapfokon nem árt tisztába lenni még pár fontos ténnyel, személlyel, lehetőséggel. Ebben a cikkben ezt fogjuk kicsit átnézni.

1. Adós, adóstárs

Talán az egyik legegyértelműbb szereplő. Ő az, aki hitelért folyamodott a bankhoz. Amit fontos hozzátenni, hogy a feleség/férj kötelezően bevonandó adóstárs. Ahogy az esküvői ceremónián is elhangzott jóban-rosszban, míg a halál el nem választ. 🙂

2. Dologi adós

Az a személy, aki a hitelügyletbe besegít, és a tulajdonában lévő ingatlant ajánlja fel fedezetként. Ha minden balul sül el, akkor ő semmilyen vagyonával nem felel a hitelért, „csak” az ingatlanjával, de nem kötelezhető, hogy fizessen az adósok helyett.

3. Kezes

Ő az a nagyon kedves ismerősünk, aki azt vállalja, hogyha mi nem tudnánk fizetni a hitelt, akkor ő ugrik be a helyünkre. Kicsit hasonlít a dologi adóshoz, csak ő nem az ingatlanját, hanem a pénzét „kockáztatja” értünk.

4. Szerződéskötési feltétel és folyósítási feltétel

A kettő nem összekeverendő. hiszen először szerződünk, és utána folyósítja a bank a hitelt. A szerződéskötéshez elég az ingatlannak, és nekünk megfelelni anyagilag. Amint meg van a szerződés, akkor jönnek a folyósítási feltételek. Itt nem kell ördöngösségre gondolni, a bankot rá kell íratni a tulajdoni lapra, és engedményeztetni kell a lakásbiztosítást, ez könnyebb, mint a szerződéskötési feltételek. És már lehet is örülni, miénk az új ingatlan.

Jobb tudni, mint nem

Ezek azok a „szakszavak”, amelyekkel egyszerű muszáj tisztába lennünk, még ha csak ilyen felszínesen is. Ezen felül persze számos olyan is akad, amellyel találkozhatunk. Mit tehetünk ilyenkor? A legegyszerűbb, ha nem egyedül fut neki ennek a procedúrának, hanem felkeres minket. Nekünk nem csak az egyszerű ügyvitel a feladatunk, hanem az is, hogy Neked minden érhető legyen, és a lehető legegyszerűbb. Tegyél minket próbára, még senki nem bánta meg!