A hitelfelvétel legboldogabb pillanata az, amikor beköltözhetünk az új otthonunkba, vagy belakjuk az új szobát, esetleg meglátjuk a felújítás eredményét. Ez egy hosszú folyamat és talán a két kulcsmomentuma a szerződéskötés és a folyósítás. A kettő nem ugyanaz, nézzük is végig mit kell tudni róla.

Röviden a hitel menetéről

Először is találjunk egy ingatlant, amelyet megvennénk, és egyezzünk meg az eladóval a vételárról. Ez előtt maximum annyit tudunk tenni, hogy megcsináljuk a hitel előminősítést. Ezzel időt spórolunk meg, illetve akár 6 hónapig is érvényes. Így a szerződéshez csak az ingatlannak kell megfelelnie, és már lehet is szerződni. És akkor jöjjenek a részletek!

Út a szerződéskötéshez

Tegyük fel, hogy meg van az ingatlanunk, és a megfelelő adásvételi szerződésünk is. Nézzük, hogy milyen papírokat kell eljuttatnunk a hitelező bankhoz:

  • Személyes okmányok másolata (személyi igazolvány, lakcím kártya, adókártya)
  • Az adásvételi szerződés
  • A jövedelmet igazoló papírok
  • banki és egyéb formanyomtatványok
  • ingatlan tulajdoni lap
  • alaprajz
  • hitelfedezeti biztosítás kötvény (pozitív bírálat után)

Ahogy látszik a felsorolásból is nem kevés dolgunk van, mire hiánytalanul, és hibátlanul benyújtunk minden dokumentumot a bank felé. És ekkor még nem tartunk a folyósításnál, hiszen jön a hitelelbírálás.

Először átvizsgálják a beadott papírjainkat, megvizsgálják a jövedelmünket, lekérik a KHR adatokat, majd jöhet az ingatlan felmérése, az értékbecslés. Amint ezen is túl vagyunk, akkor összevetik, hogy a jövedelmünk, és az ingatlanunk „elbírja-e” a felvenni kívánt hitelt.

Ha igen, akkor mehetünk aláírni a kölcsönszerződést, és a közjegyzői papírokat.

És mindjárt érkezik a pénz

Készen van a szerződés, a nehezén már túl vagyunk. Innen pár apróság, és boldog ingatlan tulajdonosok leszünk. Irány a Földhivatal (az illetékes), ahol végrehajtják a jelzálog bejegyzést. Ezután a bank a TAKARNET-ről le tudja kérni a tulajdoni lapot. Már csak egy lakásbiztosítást kell kötni, azt engedményeztetni a bankra, és eljuttatni hozzájuk.

Készen vagyunk, és 2-5 napon belül folyósítják a hitelt.

Összegezve, nem egy nagyon bonyolult folyamatról beszélünk, de nagyon sok kis apró részleten megcsúszhatunk. Ezzel pedig időt veszítünk. Ezért javasoljuk, hogy kérdéseddel, vagy az ügyintézéssel kapcsolatban fordulj hozzánk bátran! Segítünk, hogy minden simán menjen a hitelfelvétellel kapcsolatban.