Mostanában gyakrabban tapasztalható, hogy sokan meglepődnek mekkora önerőre van szükség egy lakáshitel mellé. Sokan elkezdenek gyűjteni, de még „idő előtt” megtalálják az álomingatlant és ezért hamarabb, gyakran erőn felül vállalva beleugranak egy hitelbe. Azt gondoltuk írunk egy cikket arról, hogyan érdemes felkészülni arra, hogy a hitelfelvételre mindennel készen legyünk, és minden flottul menjen.

Mennyi pénzt tegyünk félre?

Rögtön az elején egy nagyon nehéz kérdés. És az az igazság, hogy nem is tudunk erre egyértelmű választ adni. Az biztos, hogy onnan hogy elkezdünk dolgozni szinte mindenki saját lakásba szeretne költözni, ezért erre kezd el gyűjteni.

Nem mindegy ugyanakkor, hogy mekkora családi segítségre számíthatunk. A példa kedvéért tegyük fel, hogy 2-2 millió forintot kapunk. Ezen felül pedig nekünk kell összetenni a megfelelő plusz összeget a párunkkal (2 emberrel számolunk).

Bár még akár korainak is tűnhet, de érdemes egy hitel előminősítést csinálni. Ezzel a folyamattal ugyanis megtudhatjuk (miután minden szükséges okmányt, papírt beadtunk a banknak), hogy mekkora hitelre vagyunk jogosultak a jövedelmünk alapján. Jelenleg a piacon bevett szokás, hogy a keresetünk 40-45%-ig vagyunk hitelképesek. Ez rögtön egy jó támpont, és várhatóan a fizetésünk is nőni fog. Jelenleg a minimális önerő a vásárolandó ingatlan vételi árának 20%-a. Azaz legfeljebb 80% lehet az a rész, amelyet hitelből finanszírozunk.

Hol gyűjtsük a pénzünket?

Első helyre kívánkozik a lakástakarék pénztár. Itt ugyanis a befizetéseink után 30%-os, éves 72 ezer forintos állami támogatás jár. Ebből kiderül, hogy egy szerződésen belül legfeljebb havi 20 ezer forint befizetésével tudjuk megszerezni a maximális támogatást. A lakástakarék kalkulátorral ki tudjuk számolni, hogy mennyi pénzünk lesz 4-5-6-8, vagy 10 év múlva.

Szintén jó lehetőség a NOK is, amelyre ugyanúgy 30%-ot, de éves szinten 83.330 forintot kapunk az államtól a befizetéseink után. Fontos tudni, hogy itt egy speciális sorsolás keretein belül juthatunk a pénzhez, és talán kevésbé kiszámítható, mint egy egyéni számlás lakástakarék. Az viszont biztos, hogy aki használt lakásban gondolkozik, az ne válassza ezt a szerződést, mert csak új építésűre lehet használni.

Továbbá jó lehetőség lehet egy nagyobb összeg elhelyezésére a TBSZ számla is. Itt ugyanis adóelőnyök mellett tudjuk befektetni a pénzünket. Konkrétan 5 év után minden nyereségünk mentes a kamatadó alól. Az 5 éves táv pedig ideális időtáv, hogy felkészüljünk az ingatlan vásárlására.

Mire figyeljünk még?

A hitelfelvétel sikertelensége sokszor bukik meg az adósminősítésen. Ezért rendkívül fontos, hogy ne kerüljünk fel a rossznak minősített adósok listájára, a KHR listára. Korábban ezt hívták BAR listának, amely még mindig erősen megmaradt a köztudatban.

Rendszeresen fizessük a megtakarításainkat, hogy ne legyen benne csúszás, ne ezen bukjon el a hitelünk!

Időnként számolgassunk egyet a hitelkalkulátorral, hogy lássuk, mekkora havi teher várhat minket a hitelfelvétel után, és készüljünk rá fel!

Összességében ezek azok a teendők, amelyeket meg kell tegyünk, még mielőtt belevágunk a lakásvásárlásba. Egyik sem egy teljesíthetetlen feladat, ezért hisszük, hogy mindenkinek, aki olvassa ezt a cikket sikerülni fog. Sőt, még segítünk is, ezért keress fel minket! Egész a kulcs átvételéig tudunk támogatni, megoldásokkal, ötletekkel, trükkökkel.