Sokan beszélgettünk bent a kollégákkal, és arra jutottunk, hogy méltatlanul kevés szó esik a kamatperiódusról. Pedig az igazat megvallva kevés fontosabb tényezője van egy hitelnek, mint ez. Jelentős mértékben befolyásolhatja ugyanis azt, hogy mekkora összeget fizetünk vissza a hitelünkre. Járjunk is a mélyére a dolgoknak!

Mit jelent ez a fogalom?

A kamatperiódust a legegyszerűbben úgy tudnánk megfogalmazni, hogy a biztonsági idő. Ezen időszak alatt ugyanis, ha törik, ha szakad, akkor nem változik a hitelünknek a havi törlesztőrészlete. Akadnak olyan szituációk, amikor egy ilyen opció bizony aranyat érhet. Sőt, a múltban is voltak ilyenek. Képzeljük el, hogy a jegybanki alapkamat hirtelen felemelkedik a jelenlegi rekord alacsony 0,9%-ról, mondjuk szép fokozatosan 3%-ra. Ez azt jelenti, hogy aki kifutott a kamatperiódusból (mondjuk egy kimondottan rövid 3 hónaposból) akkor vélhetően a hitelünk kamata 2%-kal fog emelkedni.

Mivel jelenleg nagyjából 3-4% körül mozognak a jelzáloghitelek THM-jei, ezért nincs is más dolgunk, mint megnézni, hogy mekkora különbséget jelent, ha egy hitelnek 5-6%-os a kamata. Hívjuk a számokat segítségül!

Hát bizony, sok ez a 2% plusz kamat

Első lépésben számoljunk egyet a hitel.hu kalkulátorával, és nézzük meg, hogy jelenleg milyen feltételekkel tudunk hitelt felvenni! Vegyünk alapul 9 millió forintot 20 éves távon, a sokat emlegetett kamatperiódus pedig legyen 5 év.

Így akár már havi 50.592 forintos havi törlesztőrészletért is kaphatunk hitelt. Ez nagyon jó, a THM pedig (ami minden költséget, így a kamatokat is tartalmazza) 3,24%.

Amennyiben ennek a hitelnek a kamata felugrana 5,24%-ra akkor merőben más a helyzet. Konkrétan a havi törlesztésünk 60.596 forintra. Ez azt jelenti, hogy éves szinten plusz 120 ezer forintunk bánja, 15 évre nézve 1,8 millió forint. Na, ez az a pénz, ami jobb hogyha a Te zsebedben marad.

Reméljük ezzel a rövid számolással elértük a kívánt eredményt, és Te is jobban odafigyelsz majd arra, hogy milyen kamatperiódusú hitel mellett teszed le a voksodat. Nem azt mondjuk, hogy minden esetben a hosszabb ideig fix hitelre essen a választásod, hanem azt hogy gondold jól át. Mi segítünk ebben, szóval keress fel minket! Biztosan nem fogod megbánni, hiszen számos hasznos információval gazdagodsz majd.