Sokan gondolhatják, hogy mit kell sokat problémázni egy hitellel, bemegyünk a bankba, kitöltünk pár papírt, és ők elutalják a pénzt. Aztán mi meg majd sokáig fizetjük vissza. Akár így is nézhetjük, de azért nem árt egy kicsit mélyebbre ásnunk, hogy nehogy kellemetlen meglepetés érjen bennünket. Tegyük is meg!

Előminősítés, kalkulációk

Természetesen egy ingatlan vásárlást rengeteg számolgatás előz meg. Mennyi pénzt tudunk havonta hitelre fordítani, mekkora lakás kell, merre nézelődjünk? Javasoljuk épp ezért, hogy amikor felmerül az ötlet, hogy ingatlant vásároljunk, azonnal menjünk el, és készítsünk egy előminősítést (bár nem minden banknál lehetséges). Itt megvizsgálnak minket jövedelem szempontból, és pontosan tudni fogjuk, hogy meddig ér a takarónk!

A Hitelbírálat

Amint meg van az ingatlan, amit kinéztünk magunknak már indulhatunk is a bankba a hitelért. Gondosan figyeljünk arra, hogy a papírok megfelelően legyenek kitöltve. Már az adásvételi szerződést is a választott bankunknak megfelelően kell kitölteni. A formanyomtatványokról már nem is beszélve. Természetesen jelentősen rövidülhet ez a procedúra, amennyiben elvégeztük a hitel előminősítést. 🙂

A szerződéskötés

Amikor megkaptuk a banktól a jó hírt, hogy megfeleltünk számukra, már elkezdhetünk egy kicsit örülni. A legmacerásabb részen ugyanis már túljutottunk. A szerződéskötésnél aláírjuk a közjegyzői okiratot, valamint a hitelszerződést, és kapunk egy-két feladatot, amelyet magunknak kell elvégezni.

A folyósítási feltételek teljesítése

Szerencsére itt már nem kell nagy dolgokra gondolnunk a lényegi kérdések már eldőltek. Mindazonáltal nem árt minél gyorsabban megoldani, az alábbi két feladatot:

  1. A banknak széljegyre kell kerülnie az ingatlan tulajdoni lapján. Ezt az illetékes földhivatalban kell elintézni.
  2. Kötni kell egy lakásbiztosítást, amelyet engedményeztetni kell.

Amint ezekkel meg vagyunk, már nincs is más dolgunk, mint ezeket a dokumentumokat eljuttatni a hitelezőnkhöz, és várni az utalást.

Ebben a cikkben röviden végigvettük, hogy pontosan milyen főbb folyamatokon kell átmennünk, hogy megkapjuk a hitelt. Persze, ahogy lenni szokott számos kis apróságon megcsúszhatunk, amellyel időt és akár pénzt is veszíthetünk. Kérdezzen tőlünk bátran! Mi készséggel állunk a rendelkezésére.