Amikor ingatlant vásárolunk hitel segítségével, akkor hosszú távra szerződünk akár több 10 évre. Ekkora idő alatt óhatatlanul is, de változik az anyagi helyzetünk. Elsősorban a vagyongyarapodásra és a fizetésemelésre gondolunk. Ilyenkor pedig adódik a kérdés, hogy az extra pénzekkel mit kezdjünk. Egy jó megoldás lehet, ha a hitelünket csökkentjük vele. Ezt járjuk most körbe!

Miért éri meg betörleszteni a hitelbe?

A kérdés megválaszolásához előbb tisztázzuk hogyan is néz ki egy hitel! Felvesszük az X millió forintot és elkezdjük szépen törleszteni. Minden egyes törlesztőrészletünk 3 részből tevődik össze:

  • tőke
  • kamat
  • kezelési költség

De nem egyforma arányban, hanem változóban. Ez azt jelenti, hogy míg az első havi befizetésünknél szinte minimális az a rész, amellyel valóban csökkentjük a tartozásunkat. Az utolsó ezzel szemben szinte csak a tőketartozás.

Értelemszerűen a bank először a saját nyereségét, vagyis a kamatot szedi be. De valljuk be őszintén ezt mi is így csinálnánk, szóval ezzel nincsen semmi gond. Pláne, hogy ez lehetőséget jelent nekünk, ha okosan csináljuk.

Tudatosan takarítsunk meg!

Minél jobban gyarapítjuk a pénzünket, annál nagyobb mértékben tudunk a hiteltartozásunkból csökkenteni, vagy akár megszüntetni. Persze lehet jó megoldás, hogy az év végi prémiumunkat fordítjuk erre a célra, de jobb lehetőség is adódik előttünk. Kiválóan alkalmas lehet egy jó TBSZ számla, vagy a lakástakarék pénztár is. Sőt, ha ez utóbbit választjuk, és mellette fogyasztóbarát hitelünk van, akkor az előtörlesztésnek még költsége sincs. Ennek apropóján számoljunk egyet!

A 12 millió forintos hitel és az előtörlesztés

Hívjuk először segítségül a hitelkalkulátort, és nézzük meg, hogy egy 12 millió forintos 20 éves lakáshitel esetén mekkora havi törlesztővel kell számoljunk! Pillanatnyilag a legolcsóbb ajánlatot a K&H bank adja (igaz csak 3 hónapos kamatperiódus mellett), ami havi 61.447 forint, és a 20 év alatt összesen 14.932.576 forintunkba kerül.

Most, hogy ezt tudjuk, menjünk egy másik számolóra, az LTP kalkulátorra és nézzük meg, hogy két darab havi 20 ezer forintos szerződéssel 4 év alatt összegyűjthetünk! Azért 20 ezer forintos szerződés legyen, mert is használjuk ki a maximális éves szinten 72 ezer forintos állami támogatást. Csak a saját megtakarítással számolva (vagyis a hitelrész nélkül) 2 601 360 forintunk gyűlik össze.

Amennyiben ezt az összeget „beforgatjuk” a hitelbe, akkor azt érjük el, hogy az eredeti 240 hónap helyett, csak 184 hónapig kell törlesztenünk! Ha kiszámoljuk, akkor ezzel spórolunk 56 * 61.447 = 3.441.032 forintot. De ne feledjük el, hogy fizettünk 48 hónapig havi 40 ezer forint pluszt a lakástakarékokra, ami 48 * 40.000 = 1.920.000 forint. Tehát a nettó nyereségünk 1.521.032 forint.

Amennyiben nem 2 lakástakarékot indítunk, hanem csak egyet, akkor 1.300.680 forintot törlesztünk elő, és 29 hónapot spórolunk meg a hitelből. A nyereség 29 * 61.447 = 1.781.963 forint, ebből ha levonjuk, amit a lakáskasszába fizettünk, akkor a nettó nyereségünk 801.963 forint. Ez sem kevés.

És még egy jó hír ide a cikk végére: Ha lejárt egy lakástakarék pénztárunk, és befizettük a pénzt a hitelbe utána senki nem gátol minket abban, hogy ezt a folyamatot még egyszer-kétszer megcsináljuk. 🙂

Ebben a cikkben részletesen átnéztük és kiszámoltuk hogyan is működik egy hitel előminősítés. Persze minden eset más, és más, ezért keress fel minket! Mi segítünk a Te konkrét ajánlatodat elkészíteni, és a hitelfelvétel alatt is melletted leszünk.