A Családi Otthonteremtési Kedvezmény valóban egy olyan lehetőség számunkra, amelyet kár lenne veszni hagyni. Gondoljunk bele, hogy akár 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatás is ütheti a markunkat. Ugye, hogy rögtön szívesen megismerkedne mindenki a részletekkel? Jöjjenek hát a CSOK részletek, a legfontosabbak.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény lényege?

A korábbi SZOCPOL-hoz lehet hasonlítani. A meglévő és születendő gyermekeink száma, és az ingatlan fényében igényelhetünk állami támogatást. Ahogy a bevezetőben is írtuk, ezt nem kell visszafizetni az államnak, és a maximális értéke 10 millió forint a legkevesebb pedig 600 ezer forint.

Mire lehet felhasználni?

Sokak fejében úgy néz ki ez az állami támogatás, hogy kizárólag vásárlásra vonatkozik. Ez egy tévhit, ugyanis mind vásárlásra, mind építésre felhasználható a megkapott összeg. Sőt, már akár bővítésre is. Ezek fontos CSOK részletek.

Mi az a CSOK 10+15?

Rengeteg helyen lehet róla olvasni, de hogy lehet 10+15, hogyha legfeljebb 10 millió forintot kaphatunk? A válasz egyszerű. 3 vagy több gyermekes családoknál lehetőségünk van arra, hogy a 10 millió forintos CSOK mellé, egy kedvező hitelt is vegyünk fel. Ennek a hitelnek fix, éves szinten 3%-os kamata van. Így lehet 25 millió forintunk, amelyet ingatlan célra szánunk. Már 2 gyermek esetén is élhetünk plusz 10 millió forint ilyen hitellel.

Tényleg ingyenes a CSOK?

Igen, ingyen van. Azt viszont tudnunk kell, hogy a CSOK igénybevételének van egy ún. bírálati díja, amely minket terhel. Abban az esetben, ha hitelt is veszünk fel mellé, akkor ezt a díjat nem kell megfizetnünk.

Milyen ingatlanra igényelhetjük a CSOK-ot?

Olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nincs igazán szigorú megkötés. Ez azt jelenti, hogy akár használt, akár újépítésű ingatlanra is van módunk a nekünk járó pénzt megigényelni. Fontos, hogy külön feltételek vonatkoznak rájuk, konkrétan használt lakásra nem jár 10 millió forint, legfeljebb „csak” 2.750.000 forint.

Hosszú folyamat megigényelni a CSOK-ot?

Azt mondhatjuk, hogy most már nem. Ugyanis egy olyan rendelet lépett életbe, amely maximalizálja a bankoknak az elbírálási időt. Vásárlás esetén ez legfeljebb 30 nap lehet, míg építkezés/bővítés esetén pedig 60 nap.

Szóval végigolvasva ezek a leggyakoribb kérdések, amelyek bennünket foglalkoztatnak a CSOK-kal kapcsolatban. Reméljük Te is megtaláltad a választ arra, amit kerestél, ha mégsem akkor keress fel minket! Minden segítséget és információt megadunk a számodra.