Igazság szerint számos módja van annak, hogy egy ilyen értékű ingatlan legyen az új otthonod. Sok minden függ attól, hogy mekkora hitelt veszel fel, és mekkora a saját önerőd. Mekkora futamidőre veszed fel a hitel? Folyamatosan végigfizeted, vagy előtörlesztesz? Számos kérdés, mi pedig most a tőlünk megszokott alapossággal nekilátunk ezeket megválaszolni. Tarts velünk, megéri!

Mi a legfontosabb, amit még az elején tisztázzunk?

Azt sokszor leírtuk már, hogy nagyon fontos, hogy ne centizzük ki a hitelünket, vagyis ne kockáztassa a hitelünk befizetése a mindennapi megélhetésünket. Sőt, mi most egy kicsit tovább is mennénk. Amennyiben nem kimondottan hosszú kamatperiódusú hitelt választunk, amelyik drágább, mint a változó kamatozásúak, akkor még jobban figyeljünk. Mivel már elég régóta nagyon alacsony a jegybanki alapkamat, és a hiteleket általában 20 évre szoktuk felvenni, ezért érdemes bekalkulálni azt, hogy meg fog emelkedni az alapkamat, és ezáltal a havi törlesztésünk is.

Természetesen a bankok is tisztában vannak ezzel, és senki nem vehet fel hitelt a teljes keresete terhére.

Mekkora önerőt építsünk fel?

Ezzel egy kicsit nehezebb helyzetben vagyunk a korábbiakhoz képest. Talán nincs is olyan ember Magyarországon, aki ne hallotta volna, hogy tavaly év végén elvették a lakástakarékok után járó 30%-os, éves szinten akár 72 ezer forintos állami támogatást. Bár a Fundamenta eddig egyedüliként már kijött az új szerződésével, de eddig még óvatosabban választják az emberek.

Mindenesetre még számos lehetőség áll előttünk, elég csak a NOK-ra, vagy az értékpapírszámlára gondolni. Most kivételesen tekintsünk el attól, hogy milyen konkrét szerződéssel szedjük össze a megfelelő mennyiségű induló tőkét! De ígérjük, hogy erről is fogunk hamarosan bővebben írni.

Vizsgáljunk meg 3 lehetőséget, hogy 10, 15 és 20 millió forint az az összeg, amellyel belevágunk az új ingatlanunk megvásárolásába. Ennek függvényében változik a felvett összeg, és természetesen a havi törlesztésünk is.

Nem mindegy mennyi az annyi…

Számoljunk hát, a hitel.hu kalkulátorával! Tegyük fel, hogy 20 évre veszünk fel hitelt. Csak érdekességként a 30 millió forint havi törlesztése a Budapest Bank Piaci Kamatozású Lakáshitel Standard szerződésére 165.030 forintunkba kerülne.

Azért, hogy végig egyértelmű legyen az összehasonlítás folyamatosan a Budapest Bank szerződését fogjuk nézni. Amennyiben mindössze 10 millió forintot veszünk fel, akkor havi szinten 56.770 forintot kell utalnunk a bank számára, ami összesen a 20 év alatt 13.596.795 forint. Gyakorlatilag 3,6 millió forint a plusz költségünk ezen a hitelen.

Amikor kevesebb önerőt gyűjtöttünk, és „csak” 15 millió forint jött össze, akkor a havi törlesztésünk is megugrik 85.155 forintra, viszont ami még érdekesebb, hogy az összes visszafizetendőnk már 20.466.003 forint. Eszerint a plusz költségünk 5,5 millió forint körül mozog, 2 millióval több, mint az előző esetben.

Végül, amikor mindössze 10 millió forint önerővel rendelkezünk, akkor a 20 millió forintos hitelre havi szinten 110.020 forintot kell fordítanunk. viszont összesen ez 26.433.636 forintot jelent, a nettó költségünk tehát 6,4 millió forint, majdnem 3 millióval több, mint az első számításnál.

Összegezve a fent leírtakat, ugyanazt az ingatlant meg tudjuk venni 3 millió forinttal olcsóbban, ha nem kapkodunk, hanem a lehető legnagyobb lakásönerőt építjük fel. Keress fel minket! Mi segítünk neked optimalizálni a költségeket, hogy anyagilag a lehető legjobban járj.